Idénymunkások tízezrei hiányoznak Magyarországról

mezőgazdaság
2016 augusztus 26., 10:16
comments 267

Csaknem 50-80 ezer főnyi többletdolgozót tudna felszívni a zöldség-gyümölcs idénymunka Magyarországon május és október között, írja a Világgazdaság Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Ledó Ferenc elmondása alapján.

Egy kislány egy dinnyét vizsgál a Zápor közösségi kertben az Óbudai Kulturális Központ udvarán 2016. augusztus 5-én.
photo_camera MTI Fotó: Mohai Balázs

Különösen a paradicsom, az uborka és néhány gyümölcs, így az alma, körte, barack, valamint az eper és a málna termesztése, illetve betakarítása élőmunka-igényes, itt hiányoznak a munkások. Sokszor csak pár napig van szükség rájuk.

„Ha az almát rendesen, precízen szedik le, akkor akár száz forintot ér kilónként, ha viszont hanyagul dobják, és megnyomódik, akkor csak léalmának lehet eladni. Ez nemritkán csak tizenöt forintért kel el a piacon” – mondta Ledó. Ezzel arra utalt, hogy idénymunkásnak sem alkalmas akárki.

Megoldás lehet a gépesítés vagy béremelés, csakhogy ennek olyan tőkeigénye van, ami a magyar ágazatban nincs meg.

A másik megoldás a politikai okokból manapság kényes kérdésnek számító bevándorlás lehet, mondta Ledó. Spanyolországban például 200-300 ezer afrikai dolgozik, Lengyelországban pedig ukrán vendégmunkások tömegei dolgoznak. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.