Iványi Gábor minden érdemrendjét visszaadja

POLITIKA
2016 augusztus 26., 15:28
comments 201

Iványi Gábor lelkész és volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő is úgy döntött, hogy visszadja az érdemrendjeit. Neki több is van:

  • 1997-ben Göncz Árpád, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét,
  • 2003-ban Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Érdemérmét,
  • 2006-ban pedig Sólyom László, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta neki.
photo_camera Iványi Gábor 2008. szeptember 20-án, a Magyar Demokratikus Charta gyűlésén. (Derzsi Elekes Andor képe a Wikipédiáról)

A kitüntetések visszaküldéséről a Facebookon írt. A döntését így indokolta:

„Mostani döntésemmel egyrészt kifejezésre akartam juttatni tiltakozásomat én is azzal szemben, hogy a gyűlöletkeltés, rasszizmus és szidalmazás a napi politika eszközévé vált, és elismerést érdemel a mai Magyarországon.

Döntésemmel a többi tiltakozó melletti szolidaritásomat is kifejezésre akartam juttatni.”

Iványi azt mondja, hogy a szó szoros értelmében nem akarja visszaküldeni az elismerését, hiszen ezzel ugyanoda küldené, ahonnan a tiltakozás tárgyát kiváltó elismerés is származik (mármint Bayer Zsolté).

Éppen ezért Haraszti Miklós példáját követve Iványi is aukcióra bocsátja a díjat, hogy a befolyó pénzt „a kirekesztettek és megszomorítottak” számára ajánlhassa fel.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.