13 évet kapott Budaházy György

Terrorizmus
2016 augusztus 30., 08:00
comments 935

Kedd délelőtt első fokon 13 év, fegyházban letöltendő büntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt.

Budaházyt azzal vádolták, hogy ő alapította és vezette a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezetet, amely 2007-2009-ben követett el molotov-koktélos támadásokat kormánypárti politikusok, illetve szocialista és szabad demokrata pártirodák ellen, és a csoport verte meg brutálisan Csintalan Sándor egykori szocialista politikust. A csoport egy jegyirodát és egy szórakozóhelyet is megrongált.

Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án.
photo_camera Budaházy Gyürgy. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A csoport támadta meg a vádirat szerint Hiller István és Kóka János házait, és gyújtóbombát dobtak Szilvásy György házára is. 2008 februárjában pedig egyetlen éjszaka Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Sarudon is megrongálták kormánypárti képviselők házait. 2009 tavaszán futball-labdába rejtett pokolgépekkel három képviselő házát akarták felrobbantani, de a rendőrség ebben megakadályozta őket.

Budaházyt 2009-ben fogták el, és több mint két évet töltött utána előzetesben.

Budaházy 2002-ben vált országosan ismertté, amikor az akkori választási eredmény ellen tiltakozva társaival bejelentés nélül lezárta az Erzsébet hidat.  

Budaházy György az ellene és 16 társa ellen terrorcselekmény miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság az elsőfokú ítéletben 13 év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. (Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs / MTI)
photo_camera Fotó: MTI/Mohai Balázs

A mostani tárgyaláson Budaházy ártatlannak vallotta magát, ügyvédje pedig felmentését kérte.

Kedden a Magyarok Nyilai csoport több másik tagja ellen is ítéletek hoztak. Budaházy György egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott. Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többiek pedig 5-7 év körüli letöltendő szabadságvesztést.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.