Elképesztő büntetést rótt ki az EU az Apple-re, mert nem fizettek adót

gazdaság
2016 augusztus 30., 10:40
comments 189

Az Európai Bizottság 13 milliárd euró + kamatokra büntette az Apple két írországi cégét. Az Apple bűne az, hogy 2003 óta lényegében nem fizetett adót a cég termékeinek (Iphone például) európai eladásai után.

Ez hatalmas összeg, több mint 4000 milliárd forintról van szó.

A bizottsági vizsgálatot a dán Margrethe Vestager versenyjogi biztos indította, aki többek között olyan óriásvállalatoknak is neki ment már, mint a Google, a Gazprom, az Amazon vagy a McDonald's.

A bizottság arra jutott, hogy az Apple két, csak papíron létező, Írországba bejegyzett cégen keresztül úszta meg az adózást. 2003-ban a profitjuk csak 1, 2014-ben már csak 0,005 százalékát fizették be, holott Írországban 12,5 százalékos a társasági adó kulcsa. A bizottság szerint az ír kormány jogtalanul adott adókedvezményt az amerikai vállalat cégeinek. A kedvezményt elvben munkahelyteremetési támogatásként kapták.

Az ír pénzügyminiszter az EU bíróságán készül megtámadni a büntetést, mondván Brüsszel jogtalanul avatkozik be egy tagállam adózási rendjébe. Az Apple is perre akar menni. A cégnek egyébként 232 milliárd dolláros tartaléka van. (politico, bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.