Vakvezető kutyája miatt egyetlen pécsi kollégium sem fogadja a látássérült diáklányt

oktatás
2016 augusztus 30., 11:34
comments 311

Egyetlen pécsi kollégiumban sem adnak szobát egy 19 éves diáknak, Alexának, aki látássérült, ezért csak vakvezető kutyája segítségével tud biztonságosan közlekedni.

Arra hivatkozva, hogy kutyával nem jöhet, egyetlen bentlakásos intézetben sem fogadják, pedig törvény szerint ezt egyetlen intézmény sem engedhetné meg magának.

Alexa hegedűművésznek tanul, és nemrég felvételt nyert a Pécsi Művészeti Gimnázium 13. évfolyamára. Mivel nem helyi lakos, szállásra van szüksége a városban, de egyelőre nem talált magának. Kollégiumban nem fogadják, így most olcsó albérletet, szobát vagy lakást keres. Üzenetét, kérését egy ismerőse osztotta meg Facebook-oldalán:

"(...) Látássérült vagyok, vakvezető kutyával közlekedem, aki profin képzett és maximálisan jól nevelt. A kollégium keresés során viszont ez problémát okozott, minden helyen elutasítottak többnyire azzal az indokkal, hogy a kutyát nem vihetem be, holott jogszabály vonatkozik arra, hogy a lakosság számára is nyitva álló minden területre, intézménybe bemehet, hiszen így tudja megfelelően végezni a feladatát."

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola honlapja, és Fahéj kutya saját Facebook-blogja szerint egyébként Alexa és kutyája összeszokott párost alkotnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.