20 millióból 350 ezer maradt: az elefánt az új dinoszaurusz

ÁLLAT
2016 szeptember 01., 09:20
comments 103

Az európai gyarmatosítás kezdete előtt 20 millió elefánt élt Afrikában, mostanra ennek töredéke maradt belőlük, ráadásul még annál is sokkal kevesebb, mint azt eddig gondoltuk, derítette ki Mike Chase, az Elefántok határok nélkül szervezet alapítója, aki megszervezte az egész Afrikára kiterjedő Nagy elefánt-népszámlálást.

Chase és munkatársai a 18 országra kiterjedő, átfogó hadművelet során egészen pontosan 352 271 elefántot számoltak össze. És bár igaz, hogy három, az elefántok körében népszerű országban nem sikerült a számlálást elvégezni (Namíbia nem adott ki adatokat, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban pedig háborús konfliktus hátráltatja az elefántszámlálást), az a szomorú helyzet, hogy az Afrikában élő elefántok száma évről évre drasztikusan csökken: 2007 és 2014 között 30 százalékos, 144 ezres csökkenést regisztráltak. Ebből az következik, hogy ha semmi nem változik, 2025-re már csak 160 ezer elefánt marad a kontinensen.

Az elefántok kifejezetten intelligensek, kerülik az ember által létrehozott veszélyhelyzeteket és a kockázatos területeket: Angolát például messze elkerülték a polgárháború idején, aztán amikor helyreállt a béke, visszatértek az országba.

A tömeges pusztulásukat okozó orvvadászatot viszont, ami kizárólag az értékes elefántcsont miatt zajlik, és Afrika-szerte rothadó elefánttetemekkel borítja be a földrészt, nem tudják elkerülni. Az orvvadászok a lehető legváltozatosabb módszerekkel irtják az állatokat: van, hogy egy egész AK-47-es tárat küldenek egy-egy állatba, de használnak mérgezett hegyű lándzsát, tüskés csapdát, és az is gyakran előfordul, hogy megmérgezik a vizet az elefántok itatóhelyén. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.