A korrupciógyanús letelepedési kötvénybizniszben érdekelt egyetlen magyar cégről is kiderült, hogy beiktatott egy Emírségekben bejegyzett vállalatot az üzletbe

gazdaság
2016 szeptember 03., 07:02

Azzal már foglalkoztunk többször, legutóbb ebben az alapos cikkben, hogy teljesen átláthatatlan hátterű cégek sok tízmilliárdos haszonért árulják a külföldiek azokat a letelepedési kötvényeket, amivel megváltják az Európai Unión belüli szabad mozgást és üzletelést.

A Rogán Antal ötletéből kifejlődő rendszerbenz szinte alap, hogy a magyar állam és kötvényvásárló közé beiktatott, sok tízmilliárdos hasznot lefölözi cégek offshore-hátterűek. Egyetlen kivételnek látszó este volt, az arab országokban magyar kötvényt árusító cég, az Arton Capital Kft. A forgalmazási engedéllyel bíró hat cég közül egyedül ezt a vállalkozást jegyezték be Magyarországon. (Jogi képviselője Kosik Kristóf, aki korábban volt Habony Árpád jogi képviselője is. Kosik Rogán Antal frakcióvezetősége alatt dogozott a Fidesz frakciónak, és az V. kerületi önkormányzatnak.)

Csakhogy a Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy az Arton Capital Kft. az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett European Bond Program Management Consultancy (EBPMC) nevű cégén keresztül szerződik a pénzes külföldiekkel. Az EBPMC-nek az Abu-Dzabiban lévő Mashreq Bankban vezetett számlájára kell utalni a 300 ezer eurót (93 millió forintot), emellett további hatvanezer euró, vagyis átszámítva 18,6 millió forint szolgáltatási díjat is ki kell fizetni a közvetítővállalkozásnak.

A lap azt írja, hogy az EBPMC-t az Egyesült Arab Emírségek úgynevezett szabad kereskedelmi zónájában jegyezték be Masdarban. A cég ügyvezetője egy bizonyos Szabó J. Kinga, aki egyben a szintén az emírségekben található Ind Ex Middle East LLC nevű vállalat regionális igazgatója. Az Ind Ex vezetői szinte mind magyarok, és nagyrészt az ügyfélkör is hazai vállalatokból áll. Honlapjukon büszkén hirdetik, hogy különböző ipari szolgáltatásokat és tréningeket nyújtottak olyan magyar cégeknek, mint a Mol és a Richter Gedeon Nyrt., illetve a Sanofi, a Dunastyr Polisztirolgyártó, a Teva és a Pannonia Ethanol Zrt.

A letelepedési kötvény akkor üzlet, hogy a közbeiktatott cég ellenére az Arton Capital tulajdonosai, Balogh Radosztina Veselinova és Keremedchiev Milen Georgiev azonban nem panaszkodhatnak: az elmúlt két évben 335 millió forintnyi osztalékot vettek ki csak a magyar cégből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.