Csókolom, puszika, itt vannak a terrorista nyilasok

jog
2016 szeptember 03., 17:47
comments 678

„Csóóóókolom, puszika, itt vannak a terrorista nyilasok” - köszöntötte a hölgyeket viccelődve egy idős úr, de senki nem nevetett a poénján.

Miközben a magyar jogtörténetben példátlan módon 2016. augusztus 30-án a Fővárosi Törvényszék terrorizmus vádjával első fokon összesen 127 év fegyházra ítélete a szélsőjobb szimbolikus figuráját, Budaházy Györgyöt és társait, addig a szombat délelőtti tiltakozó gyűlésre alig 150-200 radikális jött el.

photo_camera Orange is the new black

Szénsavmentes radikalizmus

De nem is a Markó utcába kiballagott tüntetők alacsony létszám volt a legmeglepőbb, hanem, hogy mennyire zavartan, erőtlenül és csendesen zajlott le a demonstráció. Nem hogy atrocitás nem történt, de egy erősebb skandálás, egy sípszó, egy kereplés, egy „fegyverbe” kiáltás, egy „Gyurcsány, te szemét” sem hangzott el a több, mint kétórás tüntetésen. Nem hogy az erőszakos tiltakozás, de még a polgári engedetlenség sem jött szóba az egész eseményen.

photo_camera SS

A szélsőjobboldali tábor fontos szereplői feltűnően hiányoztak. A Jobbik parlamenti képviselői közül egyedül Hegedűs Lórántnét láttuk, aki a felszólaló férjét kísérte el, de ők is nagyon hamar, 15 perc után sietve távoztak a helyszínről. A megjelent szervezetek képviselői kis csoportokban, egymástól elkülönülve beszélgettek. Voltak a Lelkiismer 88-tól, a Vértesalja Gyermekei motoros bandától, a HVIM-től, a Betyársereg is képviseltette magát pár fővel. Lengett 3-4 jobbikos zászló, valaki megkopott gárdista-pólóban mászkált, régi Kossuth téri arcok és a Jobbikból mára kiszorult vagy kiszorulóban lévő figurák, mint Lenhardt Balázs, Gaudi-Nagy Tamás, Novák Előd is megjelentek.

De 2006 forrongó hangulata még nyomokban sem köszönt vissza.

Hát nem erre számítottam. És csak a rendezvény legvégén, Toroczkai László főszervező adott némi homályos magyarázatot a mai nap és úgy általában 2016 alacsony hőfokú radikalizmusára.

photo_camera Színpadon az Edda

Szemkilövetők

A demonstráció konferansziéja, Budaházy Edda, Budaházy György testvére volt. Megadta az alaphangot: „Olyan idő jön a fehér emberre Európában, amiben nagy szükség lesz olyanokra, mint Budaházy György”.

Minden felszólaló a korábban Vona Gábor és Schiffer András által is hangoztatott narratívába helyezte az ítéletet.

photo_camera SZAB
  • Gaudi-Nagy Tamás (ügyvéd): Ma már rég Gy. Fegyenc és Gergényi börtönnaplóját kéne olvasnunk.
  • Hegedűs Lóránt (lelkész): A valódi terroristák szabadlábon vannak. Gyurcsány a világ legnagyobb terrorszervezetével, a Világbankkal kötött alkut.
  • Gaudi-Nagy Tamás: A Gyurcsány-rendszer illegitim volt. Az ellene való népfelkelés nem lehet terrorizmus. Ellenben 2006-ban állami szintű terrorizmus zajlott a magyarság ellen.
  • Patrubány Miklós (Magyarok Világszövetsége): Ha Gyurcsány 2006-ben eltakarodik, akkor nem lett volna tévéostrom, nem lett volna szükség Budaházyék tevékenységére. Kiállni Budaházyért annyit tesz, mint kiállni Magyarországért.
  • Patrubány Miklós: Az Aranybulla értelmében Budaházyék kötelessége volt az elnyomás elleni fegyveres ellenállás. De ezek okosan hatályon kívül helyezték az Aranybullát.
  • Sziva Balázs (Romantikus Erőszak): Ha a valódi bűnözők lennének még mindig hatalmon, akkor ma már valódi terrorizmussal kéne szembenéznie az országnak. Nem börtönt, tiszteletet érdemel Budaházy.

Egy kellemetlen ember

Toroczkai László, Jobbik alelnök volt az egyetlen felszólaló, aki hajlandó volt reflektálni arra, amit valószínűleg a legtöbb résztvevő is érzett, hogy itt bizony valami nem stimmel. Ásotthalom polgármestere meglepő dolgokat kezdett el firtatni. Például utalt rá, hogy Budaházyt sokan nem annyira kedvelik a szcénában, mert nehéz, kötekedő ember. Merész párhuzamot vonva feltette a kérdést, hogy Petőfi, Rákóczi vagy az 56-osok biztosan szimpatikus emberek voltak-e a civil életben, megsértettek-e embereket a kocsmában és számít-e ez a tetteik fényében.

photo_camera Toroczkai és Hegedűs

Toroczkai szerint minden, amit Budaházy és társai tettek, azt a nemzetért tették és most ezért ítélték el őket. Egyébként is egyetlen ember sérült meg a támadásokban, Csintalan Sándor. Csintalan politikai pályafutása idején pedig olajbűnözők irányították az országot, heti rendszerességgel robbantottak, Csintalanék pedig széthordták, tönkretették az országot. Egyébként is Budaházyék a vád szerint MSZP-s, SZDSZ-es pártirodákra támadtak. Miről beszélünk?

Toroczkai arra sarkallta a közönséget, hogy lépjenek túl az egyébként jogos, de meddő gyurcsányozáson. Szerinte 2010 óta rosszabb a helyzet. Ő személyesen érzi a magányosodást, a közösségek széthullását, a hanyatlást. A jelenlegi hatalom szerinte gőgösebb a korábbinál, és rá is 2010 után kezdetek vadászni a hatóságok.

És végül a jelenlévők alacsony számát is az aktuális rendszer nyakába varrta. A hatalom elérte célját, az embereket szerinte sikerült megfélemlíteni, ezért nem állnak ki egymásért.

photo_camera Szerény javaslat.

Ezt fogják tenni

A tüntetésre telefonon bejelentkező Budaházyért és társaiért mostantól minden hétfőn öttől hétig tüntetnek a Kossuth téren, és a Jobbik az országgyűlés el terjeszt egy törvényjavaslatot, amiben kezdeményezik a 2006-os balhékban részvevők amnesztiáját, a közkegyelmet és a rehabilitációt.

Végül szolgálati közlemények, Himnusz, a helyszínről való békés elvonulás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.