Működik a kormánypropaganda: a magyarok közel kétharmada menekültellenes

POLITIKA
2016 szeptember 03., 13:16
comments 450

A Vasárnapi Hírek megbízásából készítette a Publicus Intézet augusztus 15. és 22. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatását, amiben a menekültekhez való hozzáállásról és a kvótanépszavazásról kérdeztek.

A főbb eredmények:

  • A válaszadók 78 százaléka szerint a menekültek akár veszélyesek is lehetnek.
  • A megkérdezettek többsége (50 százalék, 44 ellenében) nem gondolja úgy, hogy a menekülteket emberségesebben kellene kezelni.
  • Közel kétharmad (63 százalék) szerint nem kötelességünk segíteni rajtuk.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 67 százaléka menekültellenes, és

csak minden ötödik megkérdezett (18 százalék) szolidáris velük.

A népszavazás viszont már nem olyan fontos:

  • 52 százalék szerint az ügy népszavazás nélkül is megoldható, felesleges erre költeni,
  • 57 százaléka a válaszadóknak úgy vélekedik, hogy a kormány az emberek félelmeire építve beszél a menekültügyről.

A kvótanépszavazáson a megkérdezettek (53 százalék) fele ígéri biztosra a részvételét, ez alig változott a múlt hónapban mért kerek 50 százalékos adathoz képest.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.