A hivatásos vadász minden szava hazugság, mondja a lelőtt francia kutya gazdája

ÁLLAT
2016 szeptember 05., 12:14
comments 1319

Miután nagy port kavart egy Facebookon megírt sztori a biciklitúrázók kutyáját lelövő, majd a helyszínről a testtel elmenekülő vadászról, sikerült elérnünk Kovács Zoltánt, a Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság elnökét, aki a hivatásos vadászára hivatkozva a következőket állította:

  • A hivatásos vadász lőtte ki a kutyát a reggeli órákban, mert az vadat űzött egy Natura 2000-es vadászterületen.
  • 500 méterre nem volt senki, amikor a kutyát lelőtte, a bicikliúttól több száz méterre.
  • A francia turisták a gát másik oldalán sátraztak.
  • A hivatásos vadász rendőrt is hívott a helyszínre, és tolmács segítségével beszéltek a turistákkal.

Ezután sikerült beszélnem a megölt kutya gazdájával, Florence Debove-val, aki egészen elképedt a nyilatkozaton, majd többször is leszögezte, hogy annak minden egyes állítása hazugság, kivéve azt, hogy a gát másik oldalán voltak.

Elbeszélése szerint az eset nem többszáz méterre történt tőlük, hanem hetvenre, az állatot pedig konkrétan az úton lőtték le. Egy olyan ponton, ahol az út közvetlen közelében egy tanya állt.

A francia pásztornő és társa előző nap érkeztek ide, és mielőtt letáboroztak volna, megismerkedtek a juhász kollégájukkal, aki másnap, a kutya lelövésekor ki is jött a zajra.

Debove elbeszélése szerint szeptember elsején reggel nyolc óra tájban a sátruk előtt reggeliztek, kávézgattak a barátjával, miközben elengedték pisilni a kutyákat, akiket utána egész nap pórázon szállítottak volna a biciklis utánfutóikban. Mamadou, a fekete juhászkutya egy idő múlva átment a köztük és az említett tanya között húzódó töltés túloldalára.

Fotó: Chich Outt / Facebook
photo_camera Fotó: Chich Outt / Facebook

A gazdája utánakiáltott és sípolt, de mielőtt az állat visszatérhetett volna, lövést hallottak. Rosszat sejtve kezdett futni a hang felé, amikor eldördült a következő lövés. Ezután már meg is pillantottak egy férfit, aki a éppen a kutya testét tuszkolta fel a fehér pick upja platójára. Már majdnem elérték a járművet, amikor a barátja lefogta, hogy hirtelen indulatában ne essen neki a kutya lelövőjének, illetve hogy ne kelljen abban az állapotban látnia a juhászkutyáját. Mire lenyugodott, azt látták, hogy a pick upos elszelelt a kutyával.

A nő elmesélte, hogy a vadász nehogy nem hívott rendőrt a helyszínre, hanem egyszerűen felszívódott. Éppen ezért kezdtek azonnal keresésbe, a juhásznő ugyanis vissza akarta szerezni a kedves kutyája testét, hogy legalább eltemethesse. A sokk csillapultával előtt bebicikliztek a tanyára, de a juhászt nem találták ott, ezért a közeli Szalkszentmártonban próbálkoztak. Kocsmákban érdeklődtek volna, majd, látván, hogy nem találnak egyetlen idegen nyelvet beszélő helyit sem, elkezdtek a kertekbe benézni, hátha kiszúrják a pick upot. A rendőrség épületéhez is eljutottak, de a nő állítása szerint a kopogásra és kiabálásra senki sem jött elő. Végül az orvosi rendelőben találtak egy amerikai állapogárságú nőt, akinek az édesapja szalkszentmártoni, és aki tudott magyarul és angolul is. Ő hívta fel nekik a rendőrséget, majd ő volt az, aki tolmácskodott.

photo_camera   Fotó: Chich Outt / Facebook

A francia nő szerint a beszélgetés során 3-4-szer is megkérte a rendőrt, hogy vezesse el a vadász házához, mert szeretné visszakérni a kutyája testét. De a rendőr szerinte annyit mondott, hogy a vadász valószínűleg vendég volt Budapestről és napokba telhet előkeríteni, és nem segített többet, végül egy telefonra hivatkozva lerázta őket. A rendőr azt is állította, hogy az eset védett területen történt, ahol a vadásznak joga volt lelőni a kutyát, a nő szerint viszont az út környéke nem ilyen terület.

A beszélgetésünk végén derült ki, hogy a francia nő éppen akkor írt és élesített a Facebookon egy angol nyelvű segítségkérő bejegyzést az esetről, ami itt olvasható.

Ennél ellentétesebb sztorikat rég hallottunk, úgyhogy folytatjuk az eset felgöngyölését. A rendőrség e pillanatban befutott válasza után sem látni tisztábban:

Az esettel kapcsolatban bejelentés érkezett a rendőrségre. A helyszínre kiérkező körzeti megbízott a vadászati törvény idevonatkozó részeire utalva bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztalt. A párral közölte a rendőr, amennyiben ezt a tájékoztatást nem fogadnák el, úgy a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon tehetnek feljelentést az ügyben. Válaszadásunkig nem érkezett feljelentés az ügyben.

Update: A fenti rendőrségi közlemény "a helyszínre kiérkező körzeti megbízottat" emleget, miközben Florence Debove nekem kifejezetten arról beszélt, hogy a rendőrrel Szalszentmártonban találkozott és az nem volt hajlandó elmenni a helyszínig. Ezért ismét megkerestem őt cseten, hogy nem lehet-e, hogy a rendőr a végén mégis kiszállt velük a tetthelyre. A következő választ adta:

Nem, NEM NEM!!!! Az amerikai nővel az orvosi rendelőben találkoztam. Ő a gyógyszertárba ment be elkérni a telefonjukat, arról hívta a rendőrséget. A rendőrség A GYÓGYSZERTÁR ELŐTT beszélt velem. Mindannyian hazudnak.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.