Súlyosan veszélyeztetett faj lett a legnagyobb élő főemlős

Tbg
környezetvédelem
2016 szeptember 05., 06:25
comments 34

A súlyosan veszélyeztett fajok közé került a keleti síkvidéki gorilla a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, már csak 3800 egyede él a legnagyobb emberszabásúból.

Grauer-gorilla kölyök Kongóban a Kahuzi-Biega nemzeti parkban. (Fotó: AFP/ HO/VIRUNGA NATIONAL PARK/LuAnne)
photo_camera Grauer-gorilla kölyök Kongóban a Kahuzi-Biega nemzeti parkban. (Fotó: AFP/ HO/VIRUNGA NATIONAL PARK/LuAnne)

A gorillák létszámának radikális csökkenésének a fő oka a ruandai népirtással járó fegyveres konfliktusra vezethető vissza, az akkor megindult nagyobb népvándorlás az ő élőhelyüket is veszélyeztni kezdte Kelet-Kongóban.

Az utóbbi húsz évben a gorillapopuláció 77%-a tűnt el, tavaly 3800 egyedről lehetett tudni a 1994-es 16900-hoz képest.

Pedig ez a gorilla faj kifejezetten szociális és környezettudatos típus. Kicsit nagyra nő (225 kg is lehet!), de például sosem eszi meg egy bokor vagy fa összes levelét, csak annyit, hogy a növény regenerálódni tudjon. (Washington Post)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.