Lemondott a Bayert lovagkeresztre jelölő alapítvány elnöke

politika
2016 szeptember 07., 12:55
comments 157

A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítéséért Alapítvány alelnöke, Nagyné Pintér Jolán javasolta a kormánynak egy levélben, hogy Bayer Zsolt kapja meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. A nő azzal indokolt, hogy Bayer sokat tett a gulágok áldozatainak emlékéért, és a Szovjetunió fogolytáboraiban történtek feldolgozásáért.

De elmondta azt is, hogy javaslata magánakció volt, arról az alapítvány elnöke, Stark Tamás történész, semmit sem tudott.

Az alapítvány kuratóriuma most tartotta Bayer kitüntetése óta az első ülését, és több kuratóriumi tag is számon kérte Nagynét, hogy mégis hogy gondolta ezt az egészet. Nagyné azt mondta, hogy amikor javaslatot tett a kitüntetésre, nem ismerte Bayer Zsolt publicisztikát – amik miatt azóta több mint 100 díjazott visszaadta az állami kitüntetését.

Stark Tamás elnök az ülésen kezdeményezte, hogy a kuratórium fogadjon el egy határozatot, amiben elhatárolódnak Bayer kitüntetésétől. A történész azzal indokolta a javaslatát, hogy ha nem határolódnak el, akkor az alapítvány rendezvényei a jövőben összekötődnek majd a sajtóban Bayer lovagkeresztjével, ez pedig Stark szerint nem feltétlenül vet jó fényt az egyesületre.

A kuratórium azonban nem fogadta el Stark javaslatát, így nem született elhatárolódó határozat sem, ezért

Stark Tamás lemondott az alapítvány vezetéséről.

Hogy a kuratóriumi tagok miért nem támogatták a javaslatát, arról Stark nem akart beszélni a sajtónak. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.