Tiborcz István mellett Mesterházy Attila ismerősei is jól jártak a Közel-Keleten

POLITIKA
2016 szeptember 08., 05:00
comments 89

Bár a bahreini kormányzat gyorsan eltüntette az Orbán Ráchel és Tiborcz István bahreini látogatásáról szóló beszámolójából azokat a bekezdéseket, amelyek államközi egyeztetésekre utalnak, egy fontos szereplőt már nem radíroztak le a felvételekről.

Garamvölgyi Balázst, Magyarország bahreini tiszteletbeli konzulját.

Azt a Garamvölgyi Balázst, aki a Heti Válasz legfrissebb számában megjelent cikke szerint Mesterházy Attila, az MSZP egykori, a 2010-es és 14-es választást is elbukó elnökének egyetemi csoporttársa volt, és aki a Sherbiny Group nevű szaúdi olajipari cég vezérigazgatójaként kapcsolatban áll a Hilal Central Europe és az Insomnia Middle East nevű magyar cégekkel is.

Ez a két cég, illetve a Tiborcz Istvánnal anyai ágon rokon, 24 éves Bertha Péter 80 százalékos tulajdonában álló Syncope-Project Kft. nagy nyertese volt annak, hogy nemrégiben újrapályáztatták a Perzsa-öböl arab olajmonarchiáiban működő Magyar Nemzeti Kereskedőházak működtetését. A Syncope nyerte a szaúd-arábiai, a Hilal Central Europe a kuvaiti, az Insomnia Middle Eeast pedig a bahreini, az ománi és a katari MNKH működtetését.

Ez utóbbi cég gyártja a bahreini magyar tiszteletbeli konzul, az amúgy a szomszédos Szaúd-Arábiában, a Sherbiny Group nevű olajcégnél igazgatóként dolgozó Garamvölgyi Balázs vállalatának kommunikációs anyagait. A Sherbiny gödöllői sajtóközpontjának átadóját pedig a Hilal Central Europe szervezte.

E két cégnek - és a Tiborcz Istvánnal és Orbán Ráchellel Bahreinben közös fotón szereplő Garamvölgyinek is - van kapcsolata Mesterházy Attilával, az MSZP korábbi elnökével:

  • a 2010-14-es ciklusban a Hilal Central Europe volt az MSZP parlamenti frakciójának egyik legnagyobb szerződtetett tanácsadó partnere, körülbelül havi félmillió forintért;
  • a Hilal ügyvezetője, Galambos Tamás Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kabinettjének is sajtófőnöke, majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs projektmenedzsere is volt;
  • az Insomnia Middle East elnöke, Polgár Viktor. Ő korábban a Hill and Knowlton magyarországi vezetője, a Horn-kormány alatt pedig az APV igazgatósági tagja volt*, az első Orbán-kormány idején projektigazgatóként alkalmazta Mesterházyt;
  • Garamvölgyi Balázs pedig egyetemi csoporttársa volt Mesterházynak, akivel 2010-ben több szocialista kampányakción is együtt mutatkoztak.

Vagyis a Válasz szerint az MNKH-k működtetésére kiírt új pályázaton a kuvaiti működtetését szocialistákhoz köthető vállalkozók nyerhették el. (Via Heti Válasz)

*Pontosítás: A cikk eredeti verziójában azt írtam, hogy a Hill and Knowlton Polgár Viktor cége. Valójában a H&K a világ egyik legnagyobb PR-cége, Polgár csak a magyarországi céget vezette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.