Azt hitted, hogy tudod, mi az a zsiráf, mi?

ÁLLAT
2016 szeptember 09., 05:18
comments 84
Egy északi zsiráf a borjával az észak-franciaországi La Fleche állatkertjében. AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER
photo_camera Egy északi zsiráf a borjával az észak-franciaországi La Fleche állatkertjében. AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER

Oké, a zsiráf önmagában is elég meglepő állat, de ezidáig legalább abban a békés tudatban élhettünk, hogy minden, hosszú nyakú, foltos patás egy és ugyanazon fajhoz tartozik. Most viszont a tudósok genetikai vizsgálatokkal kiderítették, hogy

amit eddig egy fajnak hittünk, az valójában négy.

A DNS-vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a négy zsiráfcsoport már évmilliók óta külön fajt alkot, és nem szaporodik egymás között.

A genetikai vizsgálatokat a faj megmentése érdekében végezték. Most ezek eredményeként már nem csak a zsiráf, hanem négy külön zsiráffaj megmentésén kell dolgozni.

Eredendően azt akarták vizsgálni, hogy hogyan hatna a zsiráfra, ha különböző alfajai keverednének. De kiderült, hogy nem alfajokról, hanem genetikailag nagyon is különböző fajokról van szó:

  • a déli zsiráfról (Giraffa giraffa)
  • a maszáj-zsiráfról (Giraffa tippelskirchi)
  • a recés zsiráfról (Giraffa reticulata)
  • és az északi zsiráfról (Giraffa camelopardalis), aminek még egy alfaja is van, a núbiai zsiráf.

A kutatást vezető Alex Janke szerint a zsiráffajok közti eltérés a barnamedvék és a jegesmedvék közti eltéréshez hasonlítható, vagyis mindegyik zsiráffaj lakhelye egyedi környezetéhez ésvagy élelemforrásához alkalmazkodott. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.