Megrongálták az Eleven Emlékművet

Budapest
2016 szeptember 10., 06:26
comments 80

Valaki végigszaggatta péntek délután a Szabadság téri Eleven Emlékmű kiállításai tárgyait, derült ki a csoport Facebookjáról.

link Forrás
link Forrás

Az Eleven Emlékmű a kormány Szabadság térre erőszakolt botrányos szobra elleni tiltakozásként indult 2014. március 23-án. A szervezők felhívására rengetegen hoztak olyan személyes tárgyakat, amik a német megszállás borzalmaira emlékeztetik őket.

UPDATE:

Felhívást juttattak el hozzánk az Eleven Emlékmű szervezői. Ebből kiderül, nem is egy rongáló volt, hanem egy egész csoport, akik az egyik nemzetiszocialista portálon verbuválódtak.

Néhány kisebb incidenst leszámítva, a holokauszt áldozatai iránti kegyelet mindmáig megvédte az ellen-emlékművet a durva támadásoktól. Tegnap azonban megtörtént az, amit eddig senki nem mert megtenni: a Kurucinfón beharangozott módon vandálok gyalázták meg az Eleven Emlékművet. Bár azonnal büntető feljelentést tettünk a rendőrségen és elvárjuk a hatóságoktól, hogy a számos térfigyelő kamera felvételeinek alapján haladéktalanul kerítse kézre az elkövetőket, igazi választ a provokációra nem az államtól várunk.

2016. szeptember 18-án vasárnap du. 16 órára újabb flashmobra várjuk az áldozatok emlékét tisztelő honfitársainkat. Hozzunk ismét köveket, mécseseket, fényképeket, emléktárgyakat, állítsuk helyre és újítsuk meg az Eleven Emlékművet! Mutassuk meg a provokátoroknak, hogy nem félünk és továbbra sem tágítunk a történelmi hazugságok elleni tiltakozástól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.