Megtörténhetett az amerikai jövedelemcsoda

gazdaság
2016 szeptember 13., 17:13
comments 94

Miközben Donald Trump republikánus elnökjelölt összeesküvés-elméleteket terjeszt az amerikai gazdaság állapotáról, addig csendben kijött az amerikai népszámlálási hivatal (Census Bureau) éves felmérése a legfontosabb gazdasági statisztikáról, tehát hogy

hogyan változott tavaly az egy főre jutó háztartási medián jövedelem.

(A medián egy olyan középérték, ami az egyszerű számtani átlagnál jobban megfogja a legjellemzőbb fizetést: a sorba rakjuk az egész amerikai lakosságot, akkor annak a bére lesz a medián, aki pont közepén van.) A háztartások jövedelmi számsora nem a keresők átlagbérét veszi, hanem a háztartások összes bevételének egy főre jutó részét rakja sorba.

A helyzet az, hogy a válság után hosszú stagnálás után először 2015-ben érezhető mértékben javult az átlagamerikai jövedelmi helyzete. Összefoglalva (a középső, zöld vonalat kell elsősorban figyelni):

photo_camera (Az amerikai statisztikákat gyakran bőrszín szerinti bontásban is gyűjtik, így láthatjuk, hogy aránylag a feketék jövedelme nőtt a legkevésbé, a legjobban pedig a spanyolajkúaké. És egy átlagos fekete háztartás tagja most is 42 százalékkal kevesebbet keres, mint egy átlagos fehér – ez az arány egyébként nem változott sokat az utóbbi évektizedekben.)

A legutóbb csúcs 2007, ekkor egy átlagamerikaira 57,4 ezer dollár jutott. Itt viszont kész zuhanórepülés kezdődött, a mélypontot csak 2012-ben érte el a medián jövedelem, 52,7 ezer dolláron. Itt egy darabig stagnált, 2014-ben is csak 53,7 ezer dolláron állt – most viszont kiderült, hogy

tavaly megtörtént a csoda, és egyetlen év alatt öt százalékkal 56,5 ezer ezerre ugrott.

Ez még mindig nem éri el a 2007-es szintet, de a növekedés mértéke arra utal, hogy történt valami kedvező.

Az amerikai átlagjövedelmek stagnálása főleg azért volt aggasztó, mert az egy főre jutó amerikai GDP ugyanebben az időben jelentősen nőtt, a válság előtti csúcsot már rég meghaladta.

Ehhez képest az átlagdolgozó zsebébe nem jutott több pénz. Ez nem jelenthetett mást egy ilyen időszakban, mint hogy a gazdaságban megtermelődő jövedelem nagyobb része maradt a társadalom felső részében. (Ennek megvannak a maga történelmi mozgatórugói a technológiai fejlődéstől kezdve a kínai külkereskedelem térnyeréséig.) Erre alapozta az egyes megfigyelőknek váratlanul sikeres demokrata elnökjelölti kampányát Bernie Sanders vermonti szocialista szenátor.

Most ez is változott egy picit: a 90/10-es mutató (ez azt mutatja, hogy hányszor annyit keres, aki éppen befér a leggazdagabb tíz százalékba, mint aki alul van, és éppen befér a legszegényebb tíz százalékba) szintén visszaesett a 2014-es történelmi csúcsról:

photo_camera Az S90/S10-es mutató. Forrás: Census Bureaeu.

Két másik pozitív hír is van a jelentésben.

Egyrészt a szegény amerikaiak száma a tavalyi sok évtizedes csúcs után 1,2 százalékponttal 13,5 százalékra, máshogyan 3,5 millióval 43 millióra esett. (A szegény itt az, aki a szegénységi küszöb alatt keres, ami idén évi 24,3 ezer dollár.)

Másrészt javult az egészségbiztosítással rendelkezők aránya, már csak az amerikaiak 9,1 százalékának nincs biztosítása.

Kérdés, hogy lehet-e most fordulópontról beszélni. Az például aggasztó, hogy pont 2016-ban eddig eléggé lelassult az amerikai GDP növekedése, és az amerikai gazdaságpolitikát megbénító kongresszusi patthelyzet sem valószínű, hogy változni fog. (New York Times, Census Bureau)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.