Folyószabályozás miatt törtek ki erőszakos tüntetések Indiában

külföld
2016 szeptember 14., 10:50

Összecsapások törtek ki India legdélibb államában, Karnatakában, miután az indiai alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az államnak vizet kell biztosítania a szomszédos állam, Tamilnádu számára. A két állam között évszázados vitát jelent a folyószabályozás és a vízmegosztás kérdése, az idei enyhe monszunidőszak miatt bekövetkezett vízhiány és a bírósági döntés pedig most felkorbácsolta az indulatokat.

Bangalore városában kijárási tilalmat is elrendeltek, sok helyen megtiltották, hogy tüntetéseket rendezzenek. A városban a tüntetők rendőrökre támadtak, a felgyújtott járművekben egy rendőr meghalt, ketten megsérültek.

De a tüntetések államszerte zajlottak, számos tamilnádu-i rendszámú autót felgyújtottak.

photo_camera STRINGER / NurPhoto

Az alkotmánybíróság döntése szerint Karnataka államnak jelentősen növelnie kell a szomszédos államba átfolyó Kaveri folyó vízhozamát. Mindkét államban ez a folyó az egyik fő forrása a rizstermesztők öntözésének. Az állam vezetői is igazságtalan döntésről beszéltek és tüntetni hívták az állam lakóit, igaz, békés tüntetésre szólították fel az embereket.

Indiában komoly problémát jelentenek a hasonló vízgazdálkodási viták, központi vízgazdálkodás helyett sokszor egyedi megállapodások és rendszerek működnek, melyek egy gyengébb monszunú évben komoly problémákat hozhat a felszínre. (NYTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.