A visegrádi országok „rugalmas szolidaritást” javasolnak menekültügyben

POLITIKA
2016 szeptember 16., 12:25
comments 116

A visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) úgynevezett „rugalmas szolidaritást” javasol a pozsonyi EU-csúcson a migrációs válság kezelésére. Eszerint a menekültbefogadási képesség megítélésében az uniós tagállamok gazdasági fejlettségét is figyelembe vennék – közölte pénteken Varsóban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

Waszczykowski szerint az uniós tagállamok között vannak olyanok, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek, így a menekülteket, sőt bevándorlókat akár jelentős számban is befogadhatják.

A gazdaságilag kevésbé fejlett országok más módon járulhatnak hozzá a migrációs válság kezeléséhez, mondta a lengyel külügyminiszter, aki példaként a humanitárius programok és a menekülttáborok és a konfliktusokhoz közeli országokban tartózkodó menekültek támogatását említette. Hogy szerinte melyik uniós ország melyik csoportba tartozik, nem fejtette ki részletesen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.