Titkos módszerrel érték el a Fehér Házban dolgozó nők, hogy az ő szavuk is számítson

külföld
2016 szeptember 17., 05:59
comments 64

Hosszú cikket szentelt a Washington Post annak a kérdésnek, hogy hogyan alakult a női munkatársak helyzete az amerikai politika csúcsán, a Fehér Házban.

Az egyik legizgalmasabb részlet már rögtön a cikk elején előjön: Obama egyik korábbi tanácsadója név nélkül nyilatkozva meséli el, milyen módszerrel érték el a tanácsadónők, hogy az ő véleményük is számítson. Mert a gond nem csak a nők alulreprezentáltsága volt Washingtonban, hanem az is, hogy sokkal kevésbé tudták érdemben képviselni ötleteiket, kiszorultak a fontosabb tancsákozásokról, úgy érezték, kevésbé számít a szavuk, mint férfikolllégáiknak.

Obama az egészségügyi tanácsadó Susan Rice, a belbiztonsági tanácsadó Lisa Monaco és Slyvia Burwell államtitkár társaságában (AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI)
photo_camera Obama a nemzetbiztonsági főtanácsadó Susan Rice, a belbiztonsági tanácsadó Lisa Monaco és Slyvia Burwell miniszter társaságában (AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI)

Válaszul kifejlesztettek egy módszert, amit leginkább felerősítésnek lehetne fordítani. A lényege, hogy ha egy tárgyaláson vagy megbeszélésen az egyik női résztvevő mondott valami fontosat, akkor a teremben ülő többi nő ezt hozzászólásában megismételte, kiemelve újra azt is, hogy kitől származik a gondolat. Ez a módszer alkalmas volt arra, hogy a teremben ülő férfiak is felismerjék, ki mondta az ötletet, korábban ugyanis a beszámolók szerint nem egyszer előfordult, hogy egy tanácsadónő által bedobott ötletet egyszerűen lenyúltak, mintha nem is tőle származott volna.

Ez a módszer a volt tanácsadó elmondása szerint a napi gyakorlat részévé vált. Olyannyira, hogy egy ponton Obama is megértette, miről van szó és egyre több nő jelent meg a tanácsadói között, második ciklusára már kiegyenlítődött a nemek aránya azokban a belső körökben, ahol a legfontosabb kérdésekről döntöttek.

A cikk ezután még hosszasan foglalkozik azzal, hogyan alakult a női alkalmazottak sorsa a Fehér Házban az elmúlt évtizedekben és mi jöhet, ha Hillary Clinton lesz az elnök, ha valakit ez is érdekel, kattintson ide.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.