Felvenné a harcot a túlzó fogyasztással a svéd kormány: adókedvezményt kaphatnak a szerelők

külföld
2016 szeptember 19., 19:16
comments 190

A cél az, hogy a svédek szakítsanak azzal a hozzáállással, hogy ha valamilyen eszközük elromlik, egyszerűen kidobják és újat vesznek. A kormány ehelyett azt akarja, hogy ha elromlik a mosógép vagy akadozik a bicikli, akkor az emberek inkább javíttassák meg azokat.

Ezért a kormányzó szocdemek és a zöldek közös törvényjavaslata nyomán a jövőben a javítási díjak áfája az eddigi 25 százalék helyett 12 százalék lenne, legyen szó akár ruháról, bicikliről vagy háztartási eszközről-

Ezenkívül a javaslat arra is kitér, hogy bárki, aki megjavíttat egy háztartási eszközt, az a költségek felét leírhatja az adójából.

Kép: Wikipedia, a fotó Münchenben készült és pusztán illusztrációs célokat szolgál itt
photo_camera Kép: Wikipedia, a fotó Münchenben készült és pusztán illusztrációs célokat szolgál itt

A fogyasztói ügyekért és piaci kérdésekért felelős miniszter, Per Bolund abban bízik, ezzel sikerül majd elérniük, hogy racionálisabb döntés lesz sokak számára megjavíttatni az eszközeiket, mintsem hogy újat vennének.

A törvénymódosítással egyrészt a javításokra szakosodott szereplők piacát pörgetné fel a kormány, másrészt pedig a klímaváltozás elleni harc jegyében a visszafogott fogyasztással csökkentenék a károsanyag-kibocsátás mértékét is.

A miniszter szerint a svéd emberek nyitottak ezekre a megoldásokra, sokan tudják, hogy tartósabban kell használniuk a tárgyaikat, ezzel visszafogva a túlzott fogyasztást.

A javaslat a költségvetés tervezetében szerepel majd, decemberben kerül a parlament elé és jövő januártól lenne hatályos. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.