Megháromszorozódott a Görögországba érkező menekültek száma

migráció
2016 szeptember 19., 08:48

Míg korábban átlagosan 50-nél is kevesebben érkeztek, addig az utóbbi 48 órában 374 menekült érte el a görög partokat, közölte hétfő reggel a menekültekkel foglalkozó válságstáb. A görög hatóságok előtt egyelőre még nem világos, hogy miért nőtt meg hirtelen a Törökország felől érkezők száma, de valószínűleg az embercsempészek használják ki a várható rossz időjárás előtti napokat.

Milos Bicanski/Getty Images
photo_camera Milos Bicanski/Getty Images

Görögországban közben továbbra is túlzsúfoltak a menekülteket regisztráló hot spotok: Híoszon 3700-an élnek az 1100 főre tervezett táborban. A Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi paktum életbe lépése óta az újonnan érkezőket nem szállítják a szárazföldre, hanem a szigeteken tartják, majd onnan toloncolják vissza őket Törökországba.

Április 4. óta minden visszaküldött szíriai menekült után beutazhat legálisan Törökországból az EU-ba egy másik szíriai. A megállapodás keretében azonban eddig mindössze néhány száz embert toloncoltak vissza Törökországba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.