Attól, hogy valaki EU-n kívüli magyar, még tolhatja teljes lelkesedéssel a magyar kormány migránsellenes álláspontját

külföld
2016 szeptember 20., 07:04
comments 86

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) magyarországi kvótareferendumra vonatkozó kampánya semmilyen módon nem áll ellentétben a szerb kormány migránsokra vonatkozó hivatalos álláspontjával - hangsúlyozta Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a Politika című szerb napilap keddi számában megjelent interjúban.

A VMSZ mozgósító kampánya során azt kéri a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyaroktól, hogy az október 2-i népszavazáson szavazzanak nemmel, és utasítsák el a kötelező betelepítési kvótákat.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott: a vajdasági magyarok is a magyar nemzet részei, a kvótareferendum pedig nemzeti ügy, mert arról szól, hogyan zajlik majd az élet a magyarlakta területeken. Ez alapvető, a magyarok életére vonatkozó kérdés, és nem meglepő, hogy a VMSZ csatlakozott a kampányhoz - tette hozzá.

Pásztor István magyarázata szerint a népszavazás kérdése arra vonatkozik, az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az Európai Unió területére, Brüsszel a tagországok beleegyezése nélkül, egy meghatározott kvóta alapján az EU területén elossza.

"Ennek a kérdésnek nincs köze a szerb kormány migránsokra vonatkozó álláspontjához. (...) Ugyanakkor bizonyos szempontból számunkra is érdekes lehet, még ha mi csak a csatlakozás fázisában vagyunk is. Figyelembe véve azt a folyamatot, amely előttünk áll, elképzelhető, hogy valaki Brüsszelben úgy dönt, a kvóták is ennek a folyamatnak részét képezik majd"

- tette hozzá a politikus, majd úgy folytatta: az utóbbi hónapokban az európai politikában fejetlenség volt tapasztalható ebben a kérdésben, így az sem kizárható, hogy a kérdés Szerbia számára is aktuálissá válik.

Pásztor István szerint meg kell különböztetni azokat, akiknek veszélyben van az életük és a biztonságuk az országukban dúló háború miatt, mert nekik az uniós és a nemzetközi jog alapján joguk van a védelemre. Hozzáfűzte azonban, hogy az utóbbi több mint egy évben inkább gazdasági bevándorlók áramolnak Európába, akik a határátlépésre vonatkozó minden szabályt megszegnek, és az európai uniós politika egyre kevésbé tudja ezt kezelni.

A Vajdasági Magyar Szövetség egy hete minden nap tájékoztatási fórumokat tart a vajdasági településeken, és arra buzdítja a magyar állampolgársággal is rendelkező vajdaságiakat, hogy vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak nemmel. Az előadásokat a VMSZ politikusai mellett történészek és egyházi személyek tartják.

A mintegy negyedmilliós vajdasági magyarságnak körülbelül a fele rendelkezik kettős állampolgársággal. A levélszavazatokat hétfő óta lehet leadni a kijelölt külképviseleteken. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.