"Barátságos fickó" a New York-i merényletek gyanúsítottja

külföld
2016 szeptember 20., 02:22
comments 59
Ahmad Khan Rahami körözési plakátja, amit már befrissítettek az elfogásáról szóló információval.  Spencer Platt/Getty Images
photo_camera Ahmad Khan Rahami körözési plakátja, amit már befrissítettek az elfogásáról szóló információval. Spencer Platt/Getty Images

Egy rántottcsirkéző étteremben dolgozott Ahmad Khan Rahami, a hétvégi New York-i robbantások afgán származású, amerikai állampolgárságú gyanúsítottja. A 28 éves férfi a családjával munkahelye, az étterem felett lakott a newarki Liberty International reptértől néhány mérföldnyire.

"Nagyon barátságos fickó volt, épp ez a rémisztő" - mondta róla az étterem egyik törzsvendége, Ryan McCann. Ő hetente, kéthetente egyszer biztosan itt evett. "Mindig itt volt" - mondta Khanról. McCann szerint a családban nem volt semmi feltűnő, "éppen amerikanizálódtak".

Rahamiról sem sejtett semmit. "Mindig az autóiról beszélt. Imádta a Civiceket, meg gyorsan hajtani. Ezt csinálta, az autóiról beszélt".

Az étterem amúgy ismert volt a hatóságok előtt, de csak azért, mert a környékről gyakran érkezett panasz a vendégek hangoskodása miatt. A gyakori panaszok miatt a helyi hatóságok el is rendelték, hogy a non-stop étterem este tíztől zárjon be. Emiatt Rahami apja 2011-ben be is perelte a várost, mert gyanúja szerint etnikai alapon diszkriminálták. A polgármester visszautasította ezt a vádat, szerinte a környékbeliek panaszai miatt rendelték el az éjszakai zárvatartást.

Egy másik törzsvendég szerint Rahami egyik fivére egyszer még egy rendőrrel is harcba keveredett, amikor az megpróbálta bezáratni az éttermet. Ő a törzsvendég tudomása szerint Afganisztánba szökött, mielőtt ügyét kivizsgálhatták volna.

Rahami 2010-12 között egy közeli főiskolán büntetőjogot tanult, de az iskolai hivatalnokok elmondása szerint végül nem diplomázott.

Van tanú, aki szerint Rahami viselkedése négy éve, Afganisztáni látogatása után változni kezdett. Szakálat növesztett, hagyományos öltözetre váltott és rendszeresen imádkozni kezdett.

Bár már korábban, 2014-ben is összeütközésbe került a hatóságokkal - egy családon belüli vita során valakit lábon szúrt -, a terrorista nyilvántartásokban nem szerepelt. Végül abban az ügyben nem is emeltek ellene vádat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.