Már csak 30 évet kell várni a másnaposságmentes alkoholra

Egészségügy
2016 szeptember 24., 08:58
comments 90

A londoni Imperial College kutatói kifejleszettek egy újfajta mesterséges alkoholt, ami az összes olyan hatást utánozni tudja, amiért az emberek szeretik az alkoholt. Az alcosynth névre keresztelt készítmény azonban

nem okoz émelygést, kiszáradást, hányást és fejfájást sem, ráadásul nem károsítja a szívet és a májat.

David Nutt professzor, az alcosynth egyik kifejlesztője azt mondja, hogy a készítmény bizonyos fajtáit már széleskörű kereskedelmi használatra is tesztelik, és ha ezek a tesztek sikeresek, akkor 2050-re már akár ki is szoríthatja a készítmény a hagyományos alkoholokat a legtöbb koktélból.

A professzor szerint az ideális az lenne, ha a bárokban a gin, a vodka, a rum és a whisky üvegei mellett lenne egy üveg alcosynth is, és ha a vendég úgy dönt, hogy másnaposság nélkül rúgna be, akkor abból kéri a koktélját. Nutt azt mondja, hogy saját tapasztalatai szerint az alcosynth remekül illik a mojitóba, de akár a Tom Collinsba is.

Nutt szerint az alcosynth kifejlesztéséhez az kövezte ki az utat, hogy a kutatók mára elég sokat tudnak az alkohol agyra gyakorolt hatásairól, ugyanis az alkohol legális és széles körben elterjedt, így hatalmas mintákon is könnyen tanulmányozható a viselkedése. Így csak egy olyan mesterséges szert kellett tervezni, ami utánozza az alkohol összes pozitív hatását, de kimarad belőle minden negatív következmény.

Ha egy ilyen szer kereskedelmi forgalomba kerül, az jó eséllyel nemcsak a fogyasztók körében lesz kapós, de komoly állami támogatásokra is számíthat világszerte, rengeteg országban ugyanis az alkoholfogyasztás jelenti a legnagyobb terhet, ami az egészségügyi ellátórendszerre nehezedik. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.