Százmillió néző előtt eshet egymásnak Trump és Clinton

külföld
2016 szeptember 26., 10:58
comments 156

Magyar idő szerint hétfő éjjel, keddre virradóra zajlik majd az első elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Hillary Clinton és Donald Trump összecsapásának hirtelen lett igazán nagy a tétje: bár sokáig meglehetősen stabilan vezetett Clinton a közvélemény-kutatásokban, az utóbbi hetekben Trump nagyon feljött és most gyakorlatilag fej-fej mellett áll a két jelölt.

Ehhez elsősorban persze nem Trump megerősödése vezetett, hanem Clinton népszerűségének további mélyrepülése: két kifejezetten népszerűtlen jelölt küzd jelenleg egymással.

photo_camera Jamie Squire/Getty Images/AFP

Az első vita kimenetelét nehéz lenne megjósolni, de az biztos, hogy nem egy klasszikus politikai vitára lehet számítani. Egy klasszikus politikai vitában ugyanis elég nagy jelentősége van a tényeknek, közpolitikai szakértelemnek, annak, hogy a vitázó felek tisztában legyenek külpolitikai, biztonságpolitikai, gazdasági kérdésekkel.

Clintonnak ugyan fel lehet sorolni számos hibáját, de azt semmiképp nem lehetne a szemére vetni, hogy ebben ne lenne vérprofi: évtizedek óta foglalkozik közpolitikával, bőven birtokában van annak a szakmai tudásnak, ami jogosulttá teszi egy elnökjelölti vitában való részvételre.

De ahogy a Politico elemzése is írja, lehet ez kevés lesz: bár Clinton kampányában is bukkantak föl hazugságok és kellemetlen ügyek, hozzá képest ellenfele egy mániákus hazudozó, aki már rég elengedte azt a vonalat, hogy egy politikusnak értenie kéne ahhoz, amiről beszél. Trump legtöbb spontán megszólalása hemzseg a tárgyi tévedésektől és a fogalmi zavaroktól, és szinte szórakoztató jelenség, hogy előre elkészített beszédeit felolvasva néha maga is mintha rácsodálkozna egyes mondatokra.

Trump dolgát könnyítheti az is, hogy kihívóként léphet fel, és ez automatikusan kedvezőbb helyzetet teremt számára, hiszen a változtatást követelő és változást ígérő jelölt mindig helyzeti előnyben van. Azt is lehet tudni, hogy a kampányban sokszor összevissza cselekvő Trump most komoly energiákat fektetett a felkészülésbe: 16 év Clinton-vitáit felhasználva összeállítottak egy "pszichológiai profilt" is a demokrata jelöltről, hogy megtalálják a gyenge pontjait.

Ráadásul Clintonék kampánya eddig erősen arra épült, hogy Trump egy kezelhetetlen és közveszélyes futóbolond, ami sok szempontból igaz is, de az előrejelzések szerint ezzel épp Clinton stábja szállította le nagyon alacsonyra az elvárásokat Trumppal szemben. Azaz ha a republikánus jelölt képes lesz magát visszafogni és nem lesznek mondjuk dühkitörései, akkor máris az ellenfele által sugallt elvárásokhoz képest jobban fog teljesíteni.

A legnagyobb kihívás Trump számára, hogy hitelességet tudjon felmutatni. Másfél órát kell vitáznia szakmai kérdésekről valakivel, aki minden bizonnyal ért is ezekhez a kérdésekhez, miközben nem nyúlhat a szokásos eszközeihez, azaz például nem támadhatja be Clintont azzal, hogy nő, mert az katasztrofálisan sülhetne el a republikánus női szavazók között is. Ráadásul most nem lesz közönség, mint a republikánus előválasztási vitákban, azaz nem számíthat arra sem, hogy a helyszíni reakciókra építve showműsort csináljon inkább politikai vita helyett.

Az előrejelzések ennek ellenére sok személyeskedésre számítanak, bár Trump azt mondta, ő nem fog élni ilyen eszközökkel és maximum visszatámad, ha Clinton rákezdene.

Az amerikai választók mintegy 60 százaléka gondolja azt, hogy Clinton alkalmas elnöknek és ugyanekkora arányban vannak azok is, akik szerint Trump viszont nem. Ha a republikánus jelölt kibírja a másfél órát úgy, hogy ne veszítse el a fejét és ne derüljön ki, mennyire keveset tud a világ dolgairól, érdemben javíthat ezen az arányon.

A hétfő esti vitát óriási felhajtás előzi meg, becslések szerint akár százmillióan is nézhetik majd élőben, ezzel Super Bowl-körüli nézettséget hozva. A közvetítést rengeteg platformon lehet majd követni Magyarországon is, itt egy terjedelmes lista ezekről. (Guardian, Politico, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.