Álruhás riporterek csalták lépre az angol válogatott szövetségi kapitányát

futball
2016 szeptember 27., 10:47
comments 42

Rég látott ekkora botrányt az angol foci. A Telegraph kedden elindított tényfeltáró cikksorozatában az angol fociban uralkodó korrupciót próbálják leleplezni, amit azonnal az elképzelhető legmagasabb szinten indítottak, a szövetségi kapitánnyal.

Sam "Big Sam" Allardyce-ot, a nagydarab, de különösebben nagy eredményt eddig fel nem mutató angol fociedzőt idén július 22-én nevezték ki szövetségi kapitánynak. Nemhogy az első meccsét nem játszotta le, de még az első keretedzését sem tartotta meg, augusztusban máris eladta magát.

Fotó: Oli Scarff / AFP
photo_camera Fotó: AFP

A Telegraph hónapok óta kutatkodó titkos riportercsapata ekkor környékezte meg ugyanis. Egy olyan - valójában nem létező - ázsiai cég képviselőinek adták ki magukat, amely a remek haszonnal kecsegtető angol átigazolási piacon akar pénzt keresni. Méghozzá úgy, hogy "harmadik félként" birtokolja játékosok játékjogát.

Ez a gyakorlat - vagyis hogy egy játékos ne az őt eladó csapaté, hanem egy vagy több háttérbefektetőé legyen, így a vevője sem szerezze meg igazából a teljes játékjogát - Angliában, sok más országhoz hasonlóan tilos. A FIFA is tiltja.

Allardyce, aki kétszer is együtt vacsorázott az álbefektetőkkel, egyszer az ügynöke és a pénzügyi tanácsadója társaságában, azt az ajánlatot kapta, hogy évi 400 ezer font fejében évente 4 alkalommal utazzon el Ázsiába - Szingapúrba és Hiong Kongba - ahol a fiktív cég befektetőinek elődást kellett volna tartania az angol átigazolási piac ügyeiben.

Allardyce szóban rá is állt az ajánlatra, jóllehet pár héttel korábban kötötte meg élete szerződését, évi 3 millió fontért, a szövetségi kapitányi posztról. Sőt az ügynöke perceken belül fel is alkudta az árat, utazásonként 100 ezer fontról 150 ezerre, plusz utazás és luxusellátás.

Hang- és videófelvételek vannak arról, hogy Allardyce megnyugtatja a riportereket: a gyakorlatban "nem probléma" megkerülni a "nevetséges" szabályokat, amik tiltják, hogy harmadik fél birtokolja egy focista játékjogát. Az újdonsült szövetségi kapitány húsz perc beszélgetés után elvben már rá is bólintott, hogy egy olyan társaság fizetett embere legyen, akik bevallottan illegális gyakorlatot akarnak folytatni.

Allardyce azt is elmesélte, hogy a West Ham menedzsereként úgy vette meg a csatár Enner Valenciát, hogy tudta, a játékjogát harmadik fél birtokolja. Ez az állapot a vásárlás után állítása szerint egyébként megszűnt, vagyis a teljes játékjog a West Hamé lett.

Ahhoz Allardyce azért óvatosan ragaszkodott, hogy csak beszédeket kelljen tartania és ne tanácsadóként szerepeljen, mert az összeférhetetlen lenne.

A Telegraph sorozatindító cikke szerint az összesen tíz hónapos tényfeltáró akció során jó pár további menedzser is vállt volna hasonló feladatot és egy rakás más leleplezést is ígérnek. Aki tud angolul, kövesse eredetiben is a sztorit, megéri!

Allardyce egyszer egyébként már majdnem megégette magát egy ilyen ügyben: egy 2005-ös álruhás tényfeltáró BBC-akció során két játékosügynök is azt mondta a rejtette kamerák előtt, hogy az akkor a Bolton menedzsereként dolgozó edző a fián keresztül korrupciós pénzt fogadott el tőlük bizonyos játékosok szerződtetése fejében. A szövetség később nem büntette meg ezért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.