Líbiának nem tetszik, hogy Orbán gyarmatosítani szeretné az ország egy részét

külföld
2016 szeptember 27., 08:16
comments 272

A líbiai egységkormány közleményben bírálja Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbbi ötletét, amiben azt javasolja, hogy

  • európai fegyveres erők foglaljanak el egy vagy néhány partszakaszt Líbiában, európai fegyverekkel védjék meg azt
  • itt gyűjtőtáborokat – "egy gigantikus menekült várost" – hozzanak létre, ahova visszatoloncolják az összes irregulárisan beérkező embert.

De mi baja ezzel az ötlettel ezeknek a telhetetlen líbiaiaknak?

"Magyarország és az Európai Unió ne terhelje saját problémáit Líbiára, különösen olyan időkben, amikor nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál", írják. Orbán javaslata sérti a nemzetközi normákat és Líbia területi egységét, nemzeti szuverenitását is.

A líbiai kormány szerint Orbán javaslata sérti az ország érdekeit, amik az EU-val való együttműködéshez kötődnek. Tripoli szerint inkább egy ENSZ által szervezett nemzetközi csúcsértekezleten kellene eldönteni, mit kezdenek a menekültválság szerteágazó kérdésével. Továbbá inkább olyan nemzetközi fejlesztési programokra lenne szükség, amelyek megteremtik a fejlődés lehetőségét a kiinduló országokban.

Ettől függetlenül tény, hogy a tavasz óta működő, nemzetközileg elismert egységkormány hatalma sem terjed ki Líbia egészére, főként Tripolit ellenőrzik. Tobrukban van egy másik hatalmi szervezet, az ország más pontjain pedig számos milícia tart ellenőrzése alatt kisebb-nagyobb területeket. (MTI, EFE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.