Amerika egyik legrepublikánusabb lapja Clinton mellé állt

külföld
2016 szeptember 28., 10:35
comments 85
A történelmi címlap: 126 éves fennállása alatt először demokrata jelöltet támogat az Arizona Republic
photo_camera A történelmi címlap: 126 éves fennállása alatt először demokrata jelöltet támogat az Arizona Republic

Arizona, az Egyesült Államokban betöltött szerepéhez képest rendkívül fontos állama a Republikánus Pártnak. Ez az állam a szülőhelye a párt egyik uralkodó irányzatának, a nyugati konzervativizmusnak - ennek képviselője volt az 1964-es jelöltjük, Barry Goldwater, és ehhez az irányzathoz sorolható a republikánus ikon, Ronald Reagan is. Ez az egyéni szabadságot, a szabadpiaci kapitalizmust, decentralizált államot és konzervatív társadalmi értékeket hirdető irányzat volt az uralkodó a pártban a keleti parti liberalizmus bukásától a keresztény jobboldal felemelkedéséig.

Ennek megfelelően az állam konzervatív napilapja, az Arizona Republic 1890, vagyis első megjelenése óta egészen mostanáig sosem támogatott demokrata jelöltet republikánussal szemben.

Egészen mostanáig, amikor a lap szerkesztőségi állásfoglalásban állt ki Hillary Clinton mellett. Pedig, mint írták, számukra a republikánus jelölt támogatása mély ideológiai meggyőződésükből fakadó kötelezettség volt. De, mint írják

a 2016-os republikánus jelölt sem nem konzervatív, sem nem alkalmas.

"Hillary Clinton tudja, hogyan kell kompromisszumokat kötni, és hogyan kell intelligensen, méltóságteljesen, rálátással vezetni egy országot" - írják a demokrata elnökjelöltről.

Az Arizona Republican jobboldali lap, így nyílván nem tartja tökéletes jelöltnek Clintont. "Ne gondolják, hogy Clinton hibátlan. Súlyos hibákat követett el. A magánszerver használata, ahogy azt maga is beismerte, hiba volt. A Clinton Alapítvány szerepe joggal veti fel a kérdést, hogy a támogatói nem csak hozzáférést akartak-e vásárolni [...] De a hibái ellenére Clinton egyértelműen felsőbbrendű választás" - írják.

Míg Clinton éretten viselkedő, magabiztos és racionális, a lap szerint ez Trumpról nem mondható el. "Stresszhelyzetekben Clinton megőrzi méltóságát. Kemény. Nem vonul vissza. Trump ingerült verbális köpetekkel felel a kritikákra. Ez méltóságunkon aluli. Ha az Egyesült Államok elnöke beszél, a világ tartalmat vár, nem sistergő tweeteket" - írják.

De nem is ez a legmeglepőbb fordulat a cikkben, hanem az a módszeresség, amivel Trumpot a legfontosabb témájában, a bevándorlásban támadják.

"Arizona már végigment azon a keményvonalas úton a bevándorlás témájában, amin most Trump utazik. Ezért hozta meg államunk a "mutasd a papírjaid" törvényt, amely nemzetközi megvetést hozott nekünk, és amely

nem oldotta meg egyetlen valós problémánkat sem.

Arizona tudja, hogy nem szabad megismételnünk ezt a megosztó és eredménytelen fiaskót, egy friss felmérés szerint az arizonaiak ellenzik a falat és a tömeges deportálást is" - írták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.