Kocsis Máté szerint teljesen oké, hogy munkaidőben pártkampányba kényszerítenek közhivatalnokokat, sőt!

POLITIKA
2016 szeptember 28., 18:41
comments 580

Kocsis Máté az ATV műsorában szerepelt, és mondott elképesztő dolgokat.

Az Egyenes Beszédben kérdezték arról a Józsefvárosi polgármestert – aki egyben a Fidesz budapesti elnöke –, mit szól ahhoz a két cikkünkhöz, amikben névtelenséget kérő közalkalmazottakra hivatkozva arról írtunk, hogy minisztériumokban és önkormányzatokban is munkaidőben a Kubatov-lista végighivogatására, az állampolgárok Fidesz-KDNP pártlogós útmutató szerinti győzködésére utasítanak hivatali alkalmazottakat. Ez a gyakorlat elég nyilvánvalóan ellentmond annak a jogállami alapelvnek, miszerint a közhivatalnokok nem egy pártnak, hanem a jogszabályoknak engedelmeskednek, de persze konkrét törvények is tiltják, hogy hivatalnokokat pártok bármire is utasítsanak.

És itt jön Kocsis:

„Alapvetően, ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak alkalma van arra, hogy részt vegyenek abban. Ha ehhez kommunikációs támpont kell, nem tartom olyan durva dolognak.”

link Forrás

A fidesz-logós nyomtatvány, amit a hivatalnoknak be kell olvasni, az „kommunikációs támpont” tehát, az utasítás pedig „alkalom”. A kerületével külön népszavazási plakátokat finanszíroztató Kocsis szerint egyébként az „alaphírt” a „városi legendárium” „eltorzította”.

link Forrás

Az ATV riporterének kérdésére, miszerint kaphat-e a minisztériumi közhivatalnok fizetést, ha közben arra buzdít munkaidőben, hogy menjenek el szavazni az állampolgárok, Kocsis azt mondta:

„Ha része a munkájának. A közszolgák nem ezért kapják a fizetésüket, hanem van egy állásuk, és azért kapják a fizetésüket. De ha egy ügy része a munkájuknak ugyanúgy megkapják a fizetésüket. Én ezt nem tartom egyébként... szerintem sokkal fontosabb, hogy miről szavazunk vasárnap. Ezek technikai részletkérdések.”

link Forrás

És már ment is tovább a beszélgetés a migránsveszedelem felé, mintha a fideszes polgármester nem mondta volna azt, hogy teljesen oké, hogy folyamatos jogszabálysértéseket követnek el.

Rogánék szerint bűncselekmény

Kocsis nyilatkozata azért is érdekes, mert erősen ellentmond annak, amit a kormány propagandáért felelős minisztere, Rogán Antalék tegnap este és ma reggel képviseltek az ügyben. Egészében idézem a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszát, amit arra kérdésemre küldtek, hogy a kormány tud-e arról, hogy minisztériumokban a választók felhívogatására utasítják a közhivatalnokokat:

„Jelöljék meg konkrétan, kire és mire gondolnak és tegyenek az ügyben azonnal bejelentést a Választási Irodánál illetve a hatóságoknál, hiszen jogszabálysértés esetén ez a jogszabálysértésről tudomást szerző újságírónak is kötelessége. Ha ezt nem teszik meg konkrétan, akkor ez névtelen és konkrétum nélküli rágalom marad, névtelen és konkrétum nélküli rágalmakkal pedig nem foglalkozunk.”

Amikor írtam, hogy ez nem válasz a kérdésemre – tulajdonképpen nem is cáfolat –, ezt a választ a kaptam:

„Névtelen és konkrétum nélküli rágalmakkal nem foglalkozunk.”

Most viszont már nem rágalom, hanem beismert tény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.