Nem tudom miről van szó, ugye azt kell írni, hogy nem?

politika
2016 október 04., 07:57
comments 903

K. felhasználó először a Tumblr-re írta meg a nyomasztó élményeit, posztjában azonnal felvázolva a legfontosabb tudnivalókat:

Életemben először voltam szavazatszámláló bizottság tagja.

1300 emberből 428 jött el,

400 nem

1 igen

27 (direkt, MKKP-s) érvénytelen szavazat jött össze a szavazókörben.

1 Fidesz

1 MSZP delegált vett részt a bizottság munkájában.

Ébren vagyok reggel 4 óta.

=

Kibaszott szociotrip.

A kalandjait elolvasva azonnal megkerestem, és megkértem, mesélje el, mik voltak a legerősebb élményei a szavazóbiztosszüzességének elvesztése közben. Íme K. hat legkeményebb tapasztalata a szavazópolgárok különös világából:

1. Aki hivatalos személy, az csak fideszes lehet

Nekem az volt nagyon furcsa, hogy az emberek nagy része azt hitte, hogy mivel mi ott ülünk, biztos az egész szavazatszámláló bizottság fideszpárti és sokan alapvetően visszajelzést vártak tőlünk, pl. "ugye, mindenki azt szeretné, hogy sokan legyünk!!!" "köszönjük a lehetőséget, hogy beleszólhatunk ebbe az ügybe!!!!" "hát most mondja meg, azt ajánlják, hogy maradjak otthon, hogy van bőr a képükön, mikor az országról van szó???!" "köszönjük szépen, kívánom, hogy legyen sikeres a VÁLASZTÁS!"

2. Kihasználták a nagyon öregeket

Nagyon sok idős embert úgy szavaztattak le a családtagok, hogy tartották őket, vagy úgy kellett őket betolni, volt, akinek megmondták a családtagok, hogy mit kell beikszelni. Több olyan idős ember is eljött szavazni, akin látszott, hogy fogalma nincs, hogy hol van.

3. A szavazóknak halvány fogalmuk sincsen a szavazás feltételeiről

Számomra sokkoló volt, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, mivel jár egy szavazás, pl. teljesen összeomlott egy-két ember, amiért lejárt érvényességű okmányokkal nem tudtak szavazni, de volt, aki kihasználta, hogy nyitva volt a kormányablak, és gyorsan kért egy ideiglenes személyit, majd visszajött, és leszavazott. Tucatnyian kérdezték, hogy mit kell ráírni a borítékra, nevet, vagy pl. telefonszámot, és nem értették, mikor azt mondtam, anonim, ne tessék semmit ráírni.

4. A szavazóknak halvány fogalmuk sincsen arról, hogy miről is szavaznak

Volt, aki megkérdezte, minek ez a lap, mi ez, vagy hogy "miről is szavazunk?", de egyértelmű volt, hogy a legtöbben el se olvasták a szavazólapon szereplő szövegeket, vagy azonnal beikszelték a nemet, még ott előttünk, vagy olyan gyorsan vágódtak ki a fülkéből, hogy esélyt se adtak a gondolkodásra.

5. A szavazók kínos dolgokat kiabálnak

Volt egy-két, menekülteket ócsároló nagymama korú hölgy, akiket le kellett állítani, mert hangosan kinyilvánították a véleményüket.

6. A Fidesz-delegált sem ért semmit az egészből, a lebonyolítást sem

De nálam a fidesz által delegált hölgy vitte a prímet, aki a megérkezése után öt perccel már szidott mindenkit, aki nem keresztény, és a szavazás lezártáig nem tudta megérteni, hogy miért és hogyan kell strigulázni a megjelent és leszavazott embereket

K. így foglalta össze a benyomásait a 444-nek:

Alapvetően az volt a tapasztalat, hogy az emberek iszonyatosan tájékozatlanok, vagy csak az állami médiából kapnak híreket, azokat gondolják megbízhatónak, folyamatosan arra hivatkoztak, "ugye a nemet kell beikszelni???" és egyebek.

Most pedig jöjjön a teljes, igazán tanulságos beszámolója a népszavazás szörnyű napjáról. Ezen a ponton kérnék minden olyan olvasót, aki maga is szavazóbiztos volt vasárnap, hogy ha ilyesmiket, sokkal durvábbakat vagy egészen másmilyeneket tapasztalt a saját szemével, írja meg nekem az élményeit a szilyl kukac 444.hu címre, "BIZTOS" subjecttel!

A Fidesz delegált (hatvanas nő) nem tudott számolni, életemben nem találkoztam még ennyire sötét emberrel. 30 percenként kellett elmagyarázni neki, hogyan kell strigulákat húzni úgy, hogy ötösével szerepeljen a táblázatban, és hogy csak akkor húzza be, ha valaki bedobott egy borítékot az urnába. Fogalma nem volt, miért szavaznak emberek érvénytelenül, vagy igennel. Megérkezése után öt perccel már kiderült, hogy nála az ember vagy keresztény, vagy bűnöző.

Arról már ne is beszéljünk, hogy egy-két választópolgár micsoda hisztériát vágott le előttünk, vagy tett agresszív kijelentéseket, esetleg csak simán annyira sötét volt, hogy elfogott az iszonyat. Ízelítő a kérdésekből:
“Ha azt akarom, hogy ne jöjjenek, akkor a nemet kell bejelölni?”
“Nem tudom miről van szó, ugye azt kell írni, hogy nem? Azt mondták.”
“Ezzel a lappal mit kell csinálni?”
“Ha meghalt a lányom, akkor neki ne szavazzak?”
“Mi ez a lap?”

Iszonyatosan fáradt vagyok, próbáltam valahogy értelmes beszélgetést is eszközölni, de nagyjából annak köszönhetem az ép eszemet, hogy vittem magammal könyvet.

Ha ezt az egy napot egy külföldi nyomja végig helyettem, akkor azonnal szól a vogonoknak, hogy semmisítsenek meg minket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.