A Századvég szerint már több a fideszes, mint 2014-ben

POLITIKA
2016 október 06., 12:11
comments 116
Lánczi Tamás a Századvég egykori elemzője egy alapítványi konferencián 2016 júliusában
photo_camera Lánczi Tamás, a Századvég egyik vezető elemzője.

A kormánypénzből fenntartott think-tank a népszavazás előtti napokban végzett 1000 fős mintán kutatást, és az MTI-nek küldött közleményükben állítják, hogy a biztosan szavazók 47 százalék szavazna le a Fidesz-KDNP-re egy hétvégi választáson.

Ez 2 százalékkal több, mint volt júliusban, és több mint a 2014-es választás idején, ami REKORDSZINT a Századvég szerint. Ugyanitt a Jobbik 21-en, az MSZP 15-ön áll. A DK és az LMP 6-6 százalékot tudhat magáénak, az Együtt 2-t.

Teljes népességben ez 33 százalékot jelent, mögötte a Jobbik 12, az MSZP 9 százalékos támogatásával. Mérhető még az LMP és a DK (4-4 százalék), és az Együtt (2 százalék). Azt is állítják, hogy szeptember végére 37-ről 34-re esett vissza a bizonytalanok aránya, természetesen a Fidesz javára.

Azért a Századvég mindig optimista méréseit érdemes módjával kezelni. Igaz, hogy részvétel esetében, de a népszavazásnál nagyon elmérték magukat: 55 százalék biztos választót mértek nem sokkal a voksolás előtt, további 22-ről pedig azt állították, valószínűleg elmegy. Végül 43 százaléknál valamivel több szavazott, az érvényes szavazatok száma 40 százalék alatt maradt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.