„Ez nem paella, hanem terrorizmus!” - Egész Spanyolország kiborult Jamie Oliverre

gasztronómia
2016 október 06., 08:48
comments 295

Semmi sem idegesít fel jobban egy országot, mint amikor a nemzeti ételét meggyalázzák. Néhány napja a brit tévészakács, Jamie Oliver kitwittelt egy paellareceptet, amitől Spanyolországban elszabadult a pokol:

link Forrás

A kulturálisan és kulinárisan eléggé szétszabdalt, most politikailag is nagyon megosztott spanyolok ritkán tudnak valamiben teljesen egyetérteni, de amit Jamie a paellával tett, az mindenkit kiborított.

Az eredetileg valenciai származású paellának sokféle változata létezik, de abban mindenki egyetért, hogy

KOLBÁSZNAK NINCSEN BENNE HELYE!!!!

A hagyományos recept szerint zöldségek (elsősorban babfélék) mellett csirke és nyúl van benne, és odáig rendben van, hogy léteznek tengeri herkentyűs és egyéb húsos variációk, de

KOLBÁSZNAK NINCSEN BENNE HELYE!!!!!!!!!!

A spanyol internetet napok óta lázban tartó botránynak a sarokköve a kolbász, amitől egyesek szerint Jamie ételét nem is lehetne paellának nevezni, hiszen az egyszerűen csak

RIZS, DOLGOKKAL.

A magyar kommentelői kultúra sem rossz, és belegondolni is szép, hogy mi történne, ha valami brit tévészakács mondjuk szalámit rakna a lecsóba, de a gasztronómiát nagyon komolyan vevő Spanyolországban Jamie-t tényleg darabokra tépték. Még az ügyről beszámoló cikkek is azzal kezdik, hogy atyáskodva elmagyarázzák, a brit szakács csak egy lelkes amatőr, akit nem szabad komolyan venni, az egyszerű internetezőkben viszont egy csepp együttérzés sincs.

link Forrás

„Szia Jamie, ez nem paella, hanem terrorizmus, inkább az ujjaidból csinálnál nuggets-et.”

link Forrás

„Az a jó a Brexitben, hogy Jamie Oliver is eltakarodik.”

link Forrás

„Spanyolország a polgárháború óta nem szenvedett ennyit.”

link Forrás

„Az én fish and chipsemben padlizsán van kacsával.”

link Forrás

„Ez az én Margaret Thatcherem.”

link Forrás

„Ez meg az én paellám.”

link Forrás

Ezt nyilván nem kell lefordítani.


link Forrás

Ennyi. Egyébként nem ez az első eset, hogy Jamie Oliver egy rizsétel miatt bajba kerül. Amikor 2014-ben a nyugat-afrikai jollofot oliveresítette,
, és vádolta meg mindennel, a kulturális kisajátításig és a posztkolonializmusig bezárólag.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.