A kolumbiai elnök nyerte a Nobel-békedíjat

külföld
2016 október 07., 07:02
comments 23

Oslóban jelentették be péntek délelőtt, hogy az idei Nobel-békedíj nyertese a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos.

Santos azért a munkájáért kapja az elismerést, mellyel békét kívánt teremteni az országában. Egy hete ugyanis még úgy nézett ki, hogy Kolumbiában 50 évnyi gerillaháború és több mint 250 ezer halott után végre beállhat a béke, Santos vezetésével ugyanis sikerült megállapodni a Rodrigo Londoño Echeverri, azaz Timochenko vezette szélsőbaloldali FARC terrorista/gerillacsoporttal.

Santos elnök a vereség után. AFP PHOTO / Colombian Presidency / Cesar CARRION /
photo_camera Santos elnök ( AFP PHOTO / Colombian Presidency / Cesar CARRION)

Santost ekkor sokan a Nobel-békedíj legnagyobb esélyesének tartották, de az elmúlt hét eseményei után alighanem senki nem fogadott volna arra, hogy tényleg ő fogja megkapni a díjat.

A békemegállapodást ugyanis jóvá kellett még hagynia egy népszavazásnak, itt pedig a világ közvéleményének komoly megdöbbenésére kevéssel ugyan, de leszavazták a kolumbiaiak a megállapodást. Az okokról és magyarázatokról itt írtunk részletesebben.

A Nobel-bizottság közleménye szerint az idei díjjal azt az óriási munkát ismerik el, amit Santos a béke megkötéséért megtett és mivel most a sikertelen népszavazás után van esély arra, hogy újra kiélesedhet a konfliktus, a bizottság ezzel a díjjal akarja bátorítani Santost és Timochenkot, hogy folytassák a tárgyalásokat.

A bizottság szerint a népszavazással a kolumbiai emberek nem a békét, hanem a konkrét megállapodás konkrét részleteit vetették el.

Újságírók kérdeztek rá arra, hogy miért csak Santos kapta meg a díjat és miért nem díjazták a tárgyalásokban résztvevő másik felet is. A válasz az volt, hogy Santos szerepe, mint elnök, nagyon fontos volt, ő tartotta kézben a folyamatot.

Arra a kérdésre, hogy nem függ-e össze a válasszal az is, hogy nehéz Nobel-békedíjjal kitüntetni egy ismert gerillavezért, a bizottság diplomatikusan csak annyit mondott, hogy azokról sosem mondanak semmit, akik nem nyerték meg a díjat. Ugyanígy nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy felmerült-e egyáltalán a FARC vezetőjének kitüntetése, mondván, hogy a kiválasztási folyamattal kapcsolatban soha nem kommentálnak semmit.

Egyelőre még Santos elnök sem tud arról, hogy nyert, nem értesítették előre és ott most hajnali fél 5 körül van.

Az idei díjra egyik legesélyesebbnek tartott önkéntes életmentőkből álló Szíriai Polgári Védelem, azaz a Fehér sisakosok Twitteren gratulált Santosnak és a kolumbiaiaknak:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.