Az MNB rendesen megsegítette a bankárt, akinek luxuslakásában Matolcsy lakik

gazdaság
2016 október 07., 09:11
comments 89

Matolcsy György MNB-elnök és Patai Mihály UniCredit-vezető sose rejtegették évtizedekre visszamenő barátságukat. Annak ellenére sem, hogy Patai korábban – a Bankszövetség elnökeként – többször kritizálta a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát, különösen a bankadókat. Bár tény, hogy utóbbi időben már ő is sokkal barátságosabb hangon beszél Matolcsyék irányvonaláról.

Most, hogy kiderült, válása közben Matolcsy egy olyan Várbeli luxuslakásban lakik, amit Patai Mihály bocsájt rendelkezésére, hirtelen újra érdekes lett egy két évvel ezelőtti történet.

(Azóta annyi botrányos dolog történt az MNB körül, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni néhány korábbi, pont ugyanennyire súlyos dolgot.)

A Magyar Nemzeti Bank 2014 nyarán megvásárolta az Bajcsy-Zsilinszky úti Eiffel Palace-t, a későbbi döbbenetes ingatlanpiaci tarolása egyik első lépéseként. Elképesztő mértékben áron felül, 17 milliárd forintért, miközben a piacon 11 milliárdra tartották az irodaházat. A fejlesztő cég több milliárdos nyereséget utalt később offshore tulajdonosának.

Az Eiffel Palace 2015 őszén

Csakhogy amikor az MNB megvette az épületet, akkor még nem volt teljesen biztos, hogy az irodaház üzletileg sikeres lesz. Mint a Népszabadság felhívja a figyelmet, az Átlátszó akkoriban megírta, hogy a fejlesztő cég saját marketinganyagában 63 százalékos kihasználtságról beszélt – azaz az irodáknak nem egészen a kétharmadára volt előzetesen leszerződve ügyfél.

És az egész projektet az UniCredit hitelezte.

Az UniCredit elnök-vezérigazgatója Matolcsy György barátja, Patai Mihály. Az olasz tulajdonú banknak közel tízmilliárd forintja lehetett az Eiffel Palace-fejlesztésben. Azzal, hogy az MNB áron felül megvette az egész fejlesztést, hozzájárult ahhoz, hogy az UniCredit által kihelyezett hitel biztosan megtérüljön. Így hatalmas kockázattól szabadíthatta meg az UniCreditet.

Az UniCredit meglepően sikeres volt az utóbbi években a többi magyar bankhoz képest. A Portfolio arról írt, hogy a tavalyi 40 milliárdos adózott nyereségben elég jelentős volt az pénzügyi műveletek, így az állampapír kereskedés hozzájárulása. Ez Matolcsy és Patai szoros kapcsolata miatt szintén érdekes szál lehet. (Az MNB adatai szerint 2010 és 2015 közötti hat évben összesen 65,7 milliárd forint nyeresége volt az UniCreditnek pénzügyi műveletekből.)

Lehet, hogy ezek a dolgok összefüggenek Matolcsy és Patai barátságával, de persze az is lehet, hogy nem.

A Népszabadság egyébként megkérdezte az olasz UniCreditet, indul-e vizsgálat, miután kiderült, hogy Patai magánlakást bocsátott az őt ellenőrző Matolcsy rendelkezésére. A válasz: no comment.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.