A szexuális zaklatások miatt hétfőtől új vezető irányítja a bicskei gyermekotthont

bűnügy
2016 október 07., 17:13
comments 221

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken közölte, hogy az intézményben történt szexuális zaklatások miatt hétfőtől külső vezető veszi át a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását.

A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.

Arról, hogy a férfi hogyan molesztálhatta éveken-évtizedeken át a gyermekotthon lakóit, az RTL Klub Házon kívül című műsora számolt be szerda este, miután az intézmény két egykori lakója is részletesen elmesélte, miket kellett átélniük. A két fiatal rendőrségi feljelentést is tett.

<iframe src="http://rtl.hu/embed/1074746" title=""Játsszunk egy kicsit!" - szexuális zaklatás a gyermekotthonban" frameborder="0" allowfullscreen="true" style="width: 100%; height: 100%; position: absolute;">

Az egyik megszólaló fiú 13 éves volt, amikor elkezdődött a viszonya az igazgatóval. AZ igazgató az irodájában a férfi kulcsra zárta az ajtót, és miközben beszélgettek, magház nyúlt, majd odament a fiúhoz, és benyúlt a pólója alá. A gyerek megijedt, nem tudta mit csináljon. Elmondása szerint a férfi ekkor nemi szervére húzta a 13 éves gyerek kezét.

Egy másik fiúnak 12 éves korától kezdve 8 éven át használta ki szexuálisan az iskola igazgatója. Az igazgató a kapcsolatért cserébe anyagilag támogatta a kihasznált fiatalokat.

A csak János bácsinak nevezett férfi idén szeptember közepéig vezette a gyermekotthont.

Az MTI-hez lejuttatott közleménéyben az EMMI hogy a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. Hangsúlyozták, hogy a kiszolgáltatott gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben ezután is zéró toleranciát tanúsítanak. A feljelentést megtették, a rendőrséggel mindenben együttműködnek.

Az RTL Klub péntek esti Híradójában az érintettek elmondták, hogy a feljelentés és a vizsgálat ellenére az intézményvezető még mindig a gyermekotthonban lakik. Balog Zoltán a csatornának nyilatkozva azt mondta, felszólították, hogy legalább a vizsgálat idejére hagyja el az ingatlant, de hatósági lehetőségük nincs. Az ingatlan az MNV Zrt. tulajdonában áll, ezért hozzájuk fordult a miniszter. Erre válaszul az MNV közölte, pénteken kapták meg a miniszter levelét, és haladéktalanul intézkedni fognak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.