Elferdült San Francisco legmagasabb lakóháza

külföld
2016 október 07., 09:46
comments 102
Justin Sullivan/Getty Images
photo_camera Justin Sullivan/Getty Images

Amikor felépült, mindenki csodájára járt a San Franciscó-i Millenium Towernek, amit 2009-ben, a nagy lakásépítési válság idején adtak át, ennek ellenére is sikerült 750 millió dollárért túladni mindegyik lakásán.

Persze ki tuodtt volna ellenálni a kandallós lakásoknak, amikhez még borospince is járt, illetve lehetőség arra, hogy a világ legérdekesebb embereivel vacsorázzanak a lakók. Frank Jernigan, a Google nyugalmazott mérnöke se tudott ellenálni, ő két lakást is vett, egyet magának és férjének, egyet férje apjának. Az ő kedvenc szolgáltatása a házi telefonon lévő "házmérnökség" gomb volt. Ha bármi elromlott, elég volt azt megnyomni, és negyed órán belül valaki megjavította.

Most ennél kicsit nagyobb mérnöki probléma adódott. A ház alapja megsüllyedt. Ez ugyan az ilyen toronyházaknál természetes, számoltak is 10-15 centis süllyedéssel, de a Millenium Tower alapja 40 centit süllyedt meg, az épület pedig dőlni kezdett. Most nyugati irányba már 6, északi irányba pedig 18 centit dőlt el az egyeneshez képest a csúcsánál.

Bár egyelőre a dőlés még csak a pince betonfalán okozott repedéseket, a lakók egy része menekülne. Ha tehetné, de nem nagyon akadnak vevők a lakásokra. Egy három hálószobás lakást februárban még 9 millió dollárért kínáltak. Most már 3,8 millióért is elpasszolnák, de nincs rá kereslet.

Több lakó, köztük Jernigan is már jelezte az adóhivatal felé, hogy leírná a lakása értékét. Jernigan például 0 dollárban határozta meg többmilliós otthona pillanatnyi piaci értékét, arra hivatkozva, hogy az eladhatatlan. Még 39 másik lakó is 0, 1 vagy 2 dolláros értéket határozott meg, további 123 lakó is jóváírást kért, összesen 153 millió dollárra leértékelve az eredeti áron 374 millió dollárt érő lakásokat. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.