Már Budapestnél kínhalált szenvedtek a halálkamion áldozatai

bűnögy
2016 október 12., 11:02
comments 173

A vége felé jár a nyomozás a halálkamion ügyében, és szerdán a nyomozást vezető Boross Zoltán alezredes részletesen beszámolt arról, hogy mire jutottak.

Tavaly augusztus 27-én a magyar határ közelében, az osztrák oldalon egy elhagyott, magyar rendszámú kamion rakterében 71 holttestet találtak. Az áldozatok megfulladtak, nők és gyerekek is voltak köztük. A tragédia az egész világot megrázta, és hatással volt a német kormány befogadást támogató politikájára is.

AFP PHOTO / DIETER NAGL
photo_camera A teherautó, amiben 71 ember megfulladt. AFP PHOTO / DIETER NAGL

A nyomozás nagy részét azért a magyar rendőrség végezte, mert az osztrákok megállapították, hogy a teherautó Magyarország felől érkezett, és a benne szállított emberek még a magyar oldalon fulladtak meg. Halálukat a zsúfoltság és a zárt raktér okozta.

Egy adásvételi szerződés volt a forró nyom

A teherautóban még az osztrák rendőrök találtak egy adásvételi szerződést. Ez alapján a teherautót egy libanoni - bolgár kettős állampolgárságú személy vásárolta Kecskeméten. Őt a magyar rendőrök egy órán belül elfogták azután, hogy az osztrákok szóltak nekik a szerződésről.

Kiderült, hogy az illető egy autókereskedő, aki több járművet is beszerzett egy nemzetközi embercsempész bandának, ami a tragikus eset előtt naponta 60 - 80 embert vitt át Magyarországról Ausztriába és Németországba. A járművek között voltak személyautók, mikrobuszok és teherautók is, többségük elég ócska állapotban.

Korábban is előfordult, hogy a banda által csempészett emberek elájultak a rettenetes utazási körülmények miatt, vagy hogy az autókat annyira megpakolták, hogy durrdefektet kaptak útközben.

photo_camera Boross Zoltán alezredes vezette a nyomozást.

Bolgár sofőrök, afgán főnök

A bandát egy Budapesten élő afgán vezette. Az illető 2013-ban a zöldhatáron érkezett Magyarországra, és oltalmazotti státust kapott. Korábban drognak vélt anyagot találtak nála, de a nyomozáskor megállapították, hogy a gyanús anyag mégse kábítószer volt. Ezen kívül garázdaság és gyorshajtás miatt is került már a rendőrség látókörébe, de a tragédiáig nem tudták róla, hogy embercsempészettel foglalkozik.

Az általa vezetett szervezet több milliárd forintot kereshetett a rendőrség becslése szerint a csempészettel. 2015 februárjában kezdték, és egyre több autóval és sofőrrel dolgoztak.

Az afgán férfi szintén afgán segítői Szerbiában, a magyar határon gyűjtötték össze az ügyfeleket, és csoportokba szervezték őket aszerint, hogy Ausztriába vagy Németországba akarnak-e menni. Fejenként 1200 - 1500 eurót kértek az útért, a családok kedvezményt kaphattak.

A szerbiai afgán segítők átkísérték a zöldhatáron a menekülteket a magyar oldalra, ahol a csempészautó várta őket. A sofőrök minden esetben bolgár állampolgárok voltak. Mindig volt egy vagy több személyautó, amely a csempészjármű előtt és mögött haladt, hogy nézze, várható-e rendőri ellenőrzés útközben. Ezeket is bolgárok vezették.

A sofőrök és autók beosztását szintén egy bolgár állampolgár intézte, ő 2015 májusában költözött Magyarországra. Az illetőt hazájában ittas vezetésért körözték. Az ügyben lebukott bolgárok mind ugyanabból a megyéből, többségük ugyanabból a városból származik. A sofőröket Kecskemét és Budapest környéki szállodákban helyezték el.

Kecskemétről indultak

A halálkamion néven ismertté vált hűtőkocsi hajnali 3 körül indult útnak Kecskemétről az M5-ösön, Domaszéknél fordult le a határhoz.

A szerb határ magyar oldalán hajnali fél 5 körül a teherautóba zsúfolták az áldozatokat, és a kísérőautókkal elindultak Hegyeshalom felé.

A raktérbe zsúfolt menekültek levegője Budapest közelében, az M0-ás autópályán fogyhatott el. Az M1-esen már mindannyian halottak voltak.

Hogy miért mentek mégis tovább, és miért vállalták az osztrák határon való átkelés kockázatát a sofőrök, azt nem lehet tudni, a kihallgatáson erre nem válaszoltak, mondta Boross Zoltán kérdésünkre.

Az bizonyos, hogy a teherautó rakterét ugyan nem nyitották ki, de tisztában voltak vele, hogy az emberek meghaltak benne. Nem sokkal a magyar határ elhagyása után a teherautó sofőrje átszállt az őket kísérő egyik személyautóba. Ez délelőtt 9 után 20 perccel történhetett.

A banda másnap újabb csoportot akart csempészni, a tragédia utáni hajnalon 67 embert zsúfoltak egy másik teherautóba. Azt a csoportot osztrák rendőrök kapcsolták le később.

Afganisztánba ment a pénz

A banda leleplezésekor 11 ember ellen indítottak eljárást, közülük hárman szökésben vannak, ellenük nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Elkapták a csoport budapesti afgán irányítóját, az autókereskedőt, és még hat bolgár sofőrt. Köztük van a halálkamiont vezető ember is. A szökésben lévők szintén bolgár állampolgárok.

A banda által megtermelt, több milliárd forintnyi pénznek nyoma veszett. A menekültektől beszedett pénz nagy részét ugyanis Afganisztánba utalták illegális csatornákon, vagy a Western Unionon keresztül, illetve készpénzben, táskákban vitték oda. A magyar rendőrségnek nincs lehetősége Afganisztánban követni a pénz útját. A banda afgán főnökének sem vagyona, sem ingatlanja nem volt Budapesten.

Lefoglaltak ugyanakkor 15 autót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.