A németek visszautasították Szőcs Géza meghívását, mert kormánybarát szervezetet csinált a PEN Clubból

POLITIKA
2016 október 15., 07:14
comments 191

Egy nyilvános levélben utasította vissza Szőcs Géza meghívását a német PEN Club elnöke. A magyar PEN Club az itthoni szervezet fennállásának 90. évfordulójára szerette volna meghívni a németeket, de ők egyértelművé tették, ennek nem fognak eleget tenni, mert Szőcsék túl közel állnak a kormányhoz és nem állnak ki a kisebbségekért. Szőcs Géza jelenleg is kormánybiztosként dolgozik a kormánynak. Szõcs Géza és Böszörményi Zoltán a Petõfi Irodalmi Múzeumban - Fotó: MTI/Soós Lajos

A levélben megemlítik, hogy néhány éve nagy aggodalommal figyelik a magyarországi testvérszervezetük működését, és úgy érzik, Szőcsék nem teljesítik a PEN-Charta alapelveit, miszerint, „minden erejükkel küzdenek a rasszok, osztályok és népekkel szembeni gyűlölet ellen, és közreműködnek az egységes világ és az egymással békében élő emberiség eszméjéért”. Josef Haslinger, a németországi szervezet elnöke megemlíti, mennyire sürgető lenne egy állásfoglalás a magyar kormány menekültpolitikájával szemben, de a magyar PEN Club ezt nem tette meg.

Úgy érzik, Szőcsék a kisebbségek védelme érdekében sem tesznek meg minden, akkor is csendben maradtak, amikor a magyar miniszterelnök azzal viccelődött, hogy valakiről azt sem lehet eldönteni férfi-e vagy nő, pedig a legutóbbi kongresszusukon egy külön határozatot fogadtak el a diszkrimináció ellen.

Haslinger szerint a magyarországi központ nem elég kritikus a magyarországi eseményekkel szemben:

Egy PEN-Központtól elvárható lenne, hogy kritikus távolságtartással figyelje a saját kormánya működését. A legtöbb PEN-Központnál ez így is van, kivéve a magyar PEN-Központot. A mai napig nem sikerült Önt meggyőznünk arról, hogy egy PEN-elnök nem lehet egyidejűleg a kormányfő tanácsadója is.

Josef Haslinger azért gratulált a Magyar PEN Club 90 éves fennálásához, de a magyarok viselkedése miatt nem tudnak velük ünnepelni. (cultureglobe.de/Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.