Nem adómentes egy mellnagyobbító műtét

Egészségügy
2016 október 17., 10:24
comments 71

Azok a plasztikai műtétek, amelyeket kizárólag szépészeti, kozmetikai célból végeznek, nem tartoznak az adómentes kategóriába, szemben az egészségügyileg indokolt beavatkozásokkal. Többek között erről szólt a Kúria döntése annak a pernek a végén, amelyikben egy plasztikai sebész megtámadta a NAV határozatát.

A NAV közelménye szerint az egyik ellenőrzésükkor egy plasztikai sebész szolgáltatásait az áfa-ellenőrzéskor adókötelesnek minősítették. Vannak adómentes beavatkozások, ide tartoznak azok, amelynek célja betegségek, egészségügyi zavarok diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása, valamint az egészség védelme, fenntartása vagy helyreállítása.

A NAV szerint az adóellenőrzéskor az orvosnak kell bizonyítania, hogy az elvégzett műtét célja a gyógyítás volt. Csakhogy az orvos nem mutatott be megfelelő dokumentumokat arról, hogy műtétei egészségügyileg indokoltak és nem csupán szépészeti, kozmetikai célokat szolgálnak. A NAV az orvosi iratokat elemezve arra jutott, azokból „nem tűnt ki a szolgáltatások elsődleges célja, egészségügyi szempontok szerinti indokoltsága”.

A sebész bírósághoz fordult, de a Kúria az adóhatóságnak adott igazat. Mégpedig azért, mert az uniós joggyakorlat szerint az adómentesség szűken értelmezendő. A bizonyítás - hogy a beavatkozások egészségügyileg indokolt, ezért adómentes - az orvos feladata lett volna, de ennek nem tett eleget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.