Az egész 444-et kitiltották a Parlamentből

POLITIKA
2016 október 19., 12:32

Az alábbi levelet kaptuk az Országgyűlés sajtófőnökétől, Szilágyi Zoltántól.

"Tájékoztatom Önt arról, hogy a 444.hu munkatársai, Plankó Gergely és Tamás Bence Gáspár 2016. október 10-én, hétfőn többszörös kérésünk és figyelmeztetésünk ellenére ismételten megszegték az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó 9/2013-as házelnöki rendelkezést.

Az engedély nélküli forgatás mellett fizikailag is akadályozták Halász János államtitkár bejutását az üléstermi folyosóra.

Munkatársaik viselkedése, a szabályok tudatos és sorozatos ignorálása, a korábbi figyelmeztetések semmibevétele miatt házelnök úr felfüggeszti a 444.hu szerkesztőségének akkreditációját."

A kitiltás oka az alábbi videó, amiben arról kérdeztünk kormánypárti politikusokat, mi a véleményük arról, hogy Rogán Antal lebukott azzal, hogy nem mondott igazat helikopterútjáról:

link Forrás

A Országgyűlés levelében két részlettel indokolják a kitiltást. Az egyik az, amikor Halász Jánost, a Fidesz-frakció szóvivőjét kérdezzük a témáról.

link Forrás

Mivel a szóvivő, akinek egyébként a feladata a nyilvánosság tájékoztatása, még azon a folyosószakaszon sem akart kérdésekre válaszolni, vagy egyáltalán észrevenni a tudósítókat, ahol egyébként szabályosan lehet forgatni a parlamentben, megpróbáltuk felhívni erre a figyelmét.
link Forrás

A szóvivő valóban néhány másodperccel később ért be emiatt a folyosónak arra a szakaszára, ahol már nem kell kérdések miatt aggódnia, ezt értékelte úgy az országgyűlés, hogy "fizikailag akadályoztuk".

A másik kifogásolt rész ("engedély nélküli forgatás") az lehet, amikor a fideszes Nyitrai Zsoltnak tettünk fel kérdést - ez néhány méterrel a sajtónak kijelölt terület mellett történt.

link Forrás

A terület, ahol a szabályok szerint forgatni lehet, egyébként ekkora, zölddel jelölve:

A 444 három másik munkatársát, Ács Dánielt, Botos Tamást és Herczeg Márkot múlt héten tiltották ki, arra hivatkozva, hogy megszegték a sajtótudósítás rendjét. A mostani intézkedés viszont már nemcsak az adott anyagot készítő tudósítókra, hanem az egész szerkesztőségre vonatkozik.

Áprilisban a hvg.hu, az Index, a Nol és a 24.hu tudósítóit tiltották ki hasonló okok miatt, őket szeptemberben engedték be újra.

Az új egység és a nyilvánosság viszonyáról épp a múlt héten készítettünk videót:

link Forrás