A letelepedési üzleten legnagyobbat nyerő cég épp azelőtt jött létre, hogy a kötvénytörvény hatályba lépett

POLITIKA
2016 október 20., 10:37
comments 85

Rendkívül jól értesült hongkongi cégről ír a Magyar Nemzet. A lap cikke szerint

  • a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű letelepedésikötvény-forgalmazó cég
  • kiszervezte a tevékenységének legjövedelmezőbb részét (magát a forgalmazást) a nagyon hasonló nevű Hungary State Special Debt Managementnek.

Amiben az igazán érdekes az, hogy ez utóbbi céget 2012. december 4-én jegyezték be, négy nappal a letelepedési kötvényekről szóló jogszabály hatálybalépése előtt.

A fontos különbség a már eddig is ismert, Fund végződésű cég, és a most megismert, Management végződésű cég között pedig a tulajdonosi szerkezet. A Fundnak ismertek a tulajdonosai - Rogán Antal meg is nevezte őket, Boros Attila és Lian Wang (Lien Vang) mellett Simon Mut és Jonathan Chant (Csan).

A tényleges hasznot húzó, már a törvény hatálybalépése előtt létrehozott Management végződésű cégben viszont Lian Wang és Boros Attila már csak igazgatók, a tulajdonosok között Brit-virgin-szigeteki cégek vannak, így a valódi tulajdonosokat nem lehet megismerni.

Az említett vállalkozások a kínai piacon mozognak, egy-egy kötvényes cégnek egy-egy országban van exkluzív forgalmazási joga. Kínában adják el messze a legtöbb magyar letelepedési kötvényt, és így értelemszerűen itt is lehet a legtöbbet keresni.

Rogán Antal éppen azzal érvelt, hogy a Fund végződésű cég azért nem offshore, mert lehet ismerni a tulajdonosait. Csakhogy, ahogy a Magyar Nemzet cikkéből kiderül, a haszon egy másik cégnél van, aminek tulajdonosait viszont nem ismerjük. Azt viszont tudjuk róluk a cégalapítás dátuma alapján, hogy eléggé képben lehetnek a magyar törvényhozás ügyeivel kapcsolatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.