Döbbenetesen sok gyerek hagyta abba a tanulást a korhatár csökkentése miatt

oktatás
2016 október 20., 09:13
comments 264

A 168 óra megszerezte az EMMI egy belső felmérését, amiben a közoktatásban tanulók számának alakulását vizsgálták. A 2014-15-ben készült dokumentumban brutális számok szerepelnek.

Referencianapnak 2014. február 1-jét jelölték meg, ezen a konkrét napon 42254 fő volt az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma, vagyis akik elkezdték ugyan, de nem fejezték be a választott sulit. Fontos tudni, hogy a 2012. szeptember elsejével kezdődő tanévtől kezdve lett 16 év a tankötelezettség korhatára. Vagyis egy tanév plusz egy félév alatt több, mint negyvenezren hullottak ki a rendszerből, túlnyomó részt olyanok, akik a korhatár elérése után inkább nem tanultak tovább.

Maga az EMMI tanulmánya is világosan kimondta:

A tankötelezettségi kor elérése alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók jogviszonya befejezett (legalább) ISCED 3 végzettségi szint megszerzése nélkül szűnik meg. A második legmarkánsabb tényező az igazolatlan hiányzás miatti kizárás, amely szintén a tankötelezettségi kort elérő fiatalokra jellemző

Rengetegen hagyták abba a szakiskolai tanulmányaikat, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy a kormány 2010. óta tűzzel-vassal igyekszik megsemmisíteni az alapítványi szakiskolákat, jóllehet ezek jelentős része éppen a rendszerből majdnem kieső, problémás gyerekekkel foglalkozott. Most már ott tart az ügy, hogy konkrétan államosítani akarják az alapítványi szakiskolák magánvagyonát, az épületeket és gépeket is.

Azt minden szakmai szervezet azonnal jelezte, hogy ha leszállítják a korhatárt, ilyesmi fog történni. A folyamatot nyilvánvalóan erősítette, hogy az érintettek közül a legszegényebbek családjában releváns szempont, hogy ha a gyerek 16 évesen abbahagyja a tanulást, azonnal elmehet közmunkára 52 ezer forintért. Más statisztikákból jól követhető, mi történt ezen a fronton. 2012.-ben, éppen a korhatárleszállítás előtt még 6 darab 17 éves kor alatti közmunkás volt az országban. 2016-ra 1123-ra emelkedett a számuk.

Mivel egy másik reform következtében a szakiskolákból lényegében száműzték a közismereti tárgyakat, egyre több teljesen reménytelen, elhelyezkedni képtelen, esetleg egyenesen funkcionális analfabéta gyerek fog kikerülni a magyar iskolákból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.