Magyarországon folyamatosan csökken a sajtószabadság az amerikai külügyminisztérium szerint

Média
2016 október 20., 22:44
comments 76

Pár soros közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium Hungary Media Freedom, azaz Magyar Sajtószabadság címmel.

Azt írják, hogy az Egyesült Államok nemzetközi sajtóügyi szervezetekkel együtt

aggódik a magyar sajtó szabadságának folyamatos csökkenése miatt.

Az amerikai külügy a közlemény szerint kiemelt figyelemmel követi a Népszabadság október 8-i bezárását és hogy október 19-én

"egy független weboldalt kitiltottak a Parlament épületéből"

Ez lenne a 444-re vonatkozó rész, bár név szerint nem említenek minket.

A Népszabadságról azt írják, hogy a bezárás, az okoktól függetlenül, súlyos veszteség a plurális magyar médiának.

A szövegben az is szerepel, hogy barátként és szövetségeseként arra biztatják a magyar kormányt, hogy teremtsen minél nyitottabb környezetet a médiában, ahol az állampolgárok sokféle különböző véleménnyel találkozhatnak, ami a közös demokratikus értékek alapja. Azt is leírják, hogy az OSCE (EBESZ - Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) sajtóügyi megbízottjával, és más szakértőkkel kéne ez ügyben együttműködni.

Itt az eredeti angol szöveg.

"The United States shares the concerns of global press freedom advocates, international organizations, and Hungarian citizens, over the steady decline of media freedom in Hungary.

We are following closely the reported ban of an independent website from the parliament building on October 19 and the sudden closure of Hungary’s largest independent newspaper, Nepszabadsag, on October 8. The loss of this paper – regardless of the reason – is a blow to media pluralism in Hungary.

As a friend and ally, we encourage the Hungarian government to ensure an open media environment that exposes citizens to a diversity of viewpoints and opinions, a key component of our shared democratic values. We urge Hungary to work closely with the OSCE Representative on Freedom of the Media and other experts towards this end."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.