A Kreml körül nem működik a GPS

külföld
2016 október 22., 14:52
comments 59

Furcsa jelenségre figyelhettek fel az elmúlt hónapokban azok, akik a Kreml közelében GPS-alapú helymeghatározást használó szoftvereket használtak. Az applikációk vagy leálltak, vagy teljesen irreálisan határozták meg a használó térbeli elhelyezkedését - Moszkva központja helyett 29 kilométernyire,a Vnukovo repteret jelölik tartózkodási helyként.

A Kreml. Fotó: Larry Koester / Flickr CC BY 2.0
photo_camera A Kreml. Fotó: Larry Koester / Flickr CC BY 2.0

A Yandex, az orosz keresőalkalmazás egyik programozója, Grigorij Bakunov saját kutatásaira hivatkozva állítja, hogy a GPS-jelet a Kremlből, az orosz hatalom szigorúan őrzött központjából blokkolják. A térképtorzításnak amúgy van hagyománya, a szovjet időkben a hivatalosan megvásárolható Moszkva-térképek alapján elég nehézkés volt a tájékozódás a városban, mert teljes háztömbök és utcák voltak jelöletlenek vagy félrerajzoltak, hogy a városba tévedő imperialista ügynökök jól összezavarodjanak.

Bakunov elmélete szerint a vnukovói átirányítással azt akarhatják megakadályozni, hogy bárki drónnal repülhessen a Kreml fölé - a GPS-ek gyakran automatikusan megállítják a drónokat, ha reptér közelébe érnek. Így tehetnek akkor is, ha valaki egy eszközzel befolyásolja a helymeghatározást, reptérként feltüntetve egy tereptárgyat.

A Kreml hivatalosan tagad. Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője csütörtökön azt állította, hogy nem ismerik a hiba okát. Azt is mondta, hogy ő maga is tapasztalta már a rendellenességet, amikor nemrég a Kreml közelében autózott. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.