Az iraki parlament hirtelen betiltotta az alkoholt

külföld
2016 október 23., 05:13
comments 96

A döntés értelmében tilos forgalmazni, gyártani és importálni az alkoholt Irakban, az indoklás szerint azért, mert az alkohol elérhetősége ellentmond az iszlámnak, és alkotmányellenes.

A törvény ellenzői szerint a döntés alkotmányos szabadságjogokat sért, például a keresztény kisebbségét.

Bár az iraki éttermekben és szállodákban nem jellemző, hogy lenne alkohol, de Bagdadban a kisebb boltokban árulják.

Szaddám Huszein bukása óta Bagdadban és más városokban megnőtt az iszlámellenesnek tartott termékeket áruló boltok elleni támadások száma.

Egy tisztségviselő szerint miközben a világ Moszul ostromára figyelt, a tiltást az utolsó pillanatban, váratlanul intézték el a konzervatív képviselők. Az ellenzői a bíróságon fellebbezni fognak a döntés ellen.

Ammar Toma képviselő, a törvény egyik támogatója azzal érvelt, hogy az alkotmányban szerepel, hogy nem lehet olyan törvényt hozni, ami ellentmond az iszlám tanításainak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.