Pont arról hazudik a TV2, ami az egyetlen felemelő dolog volt a Kossuth téren

POLITIKA
2016 október 24., 11:29
comments 351

Nevetni is lehetne azon, hogy a TV2 "KIFÜTYÜLTÉK A HIMNUSZT A TÜNTETŐK" címmel leadott vasárnapi híradós blokkjában egy olyan pillanat sincs, amikor a himnusz szól és közben valaki fütyül. De sokkal inkább szomorú, hogy a hangulat- és gyűlöletkeltés kedvéért sikerült egy amúgy jó sok szempontból vitatható esemény egyetlen vitán felül pozitív elemét meghamisítaniuk.

A TV2 tudósításának a híradóblokk alatt végig a képernyőn olvasható címe plusz a kommentátor szóbeli felvezetése a szokásos magyar szintaxis szerint ugyanis egyaránt azt jelentették, hogy a vasárnapi 56-os megemlékezésen a síppal tiltakozók markánsan belefütyültek a himnuszba. Az általánosító szóhasználat arra utal, hogy az érintettek többsége fütyült volna. Ami - ezt már én teszem hozzá - jó nagy parasztság lenne, még focimeccsen is és még az ellenfél szurkolóitól is, nemhogy a sajátjainktól.

A gyanakvó néző fejébe persze azonnal szöget üthet, hogy ha ez az állítás igaz, akkor azt miért nem illusztrálja semmi a videótudósításban. Főleg, hogy nehéz lenne markánsabb és propagandaszempontból hatásosabban felhasználható felvételt elképzelni annál, mint amelyiken balosok tömegével sípolnak a Himnusz alatt.

Velem együtt a 444 három munkatársa is végig, így a himnusz elhangzásakor is ott volt téren, két csapatra oszolva. Én a Néprajzi Múzeum előtt, a hatalmas épület Alkotmány utca felőli sarkától úgy 50 méterre északra mozgolódtam, a Plankó-TBG videós páros az Alkotmány szájának túlfelén, a Földművelésügyi Minisztérium előtt. Vagyis ott helyezkedtünk el, ahol a többezres tömeg síppal tiltakozó kisebbik fele, hiszen itt lehetett letudósítandó eseményekre számítani. Ennek megfelelően a tér átlagánál is jobban hallottuk a tiltakozókat. Annyira, hogy Orbán és Duda beszédéből konkrétan egy hangot sem hallottam a körülöttem sípolóktól.

Az én környékemen egyáltalán nem fütyült senki a himnusz alatt, sőt éppen az volt az egész esemény slusszpoénja, hogy a himnusz alatt hirtelen leállt az addigi sípolás-skandálás-lökdősödés-verekedés-hepajkodás. Pedig még maguk a fütyülők sem feltétlenül erre számítottak. Az előttem demonstráló Hétköznapi Csalódások-rajongók egyike például a Himnusz előtt aggodamasan körülnézett, miközben jó hangosan azt sóhajtotta, hogy

Remélem egyik hülye sem fog fütyülni közben.

Ez olyan erős élmény volt, hogy az események után percekkel, az átéltek hevében megírt helyszíni riportot ezzel a bekezdéssel fejeztem be:

A végén a két tábor abbahagyta a fütyülést-verekedést, vérmérséklet szerint elénekelte, tátogta vagy végigállta a Himnuszt - megint bebizonyosodott, hogy az új-régi hangszerelés úgy ötvenszer klasszabb az eddiginél - aztán mindenki úgy mehetett haza, mint egy jó focimeccs után, ahol az ember mindent kiadott magából.

Az ezt megelőző órák szürreális tömegverekedése és -lökdösődése után a vége volt az egyetlen üdítő elem.

Az ekkor a sípos tömeg másik felében álldogáló Plankó riporter is azt tapasztalta, hogy

A tér közepén, az Alkotmány utcánál azt lehetett hallani, hogy a himnusz alatt abbahagyták a fütyülést, ahogy azt a videónkon is látni lehet.

Az ünnepség alatt forgatott videónk végén hallani is lehet egy részletet a füttymentes himnuszból. Ez itt a vonatkozó pár másodperc:

link Forrás

Természetesen nem állítom azt, hogy senki sem fütyült volna. Bár a Himnusz közben a korábbiaknál jobban lehetett hallani a tömeget, attól, hogy sem én, sem a másik osztagunk nem hallott fütyülést, illetve attól, hogy ott helyezkedtünk el, ahol a tiltakozók oroszlánrésze, a jókora tér más részein egyáltalán nem kizárt hogy belesípoltak volna. A valasz.hu szerint például a Kossuth tér sarkával érintkező Vértanúk terén volt egy füttyös csoport. De az egészen biztos, hogy abban a formában, ahogyan a TV2 - illetve a "füttykoncertet" emlegető Origo - beszámolt róla, a dolog nem volt igaz.

Az egész igazából nem lenne szóra sem érdemes, ha a nem egy, a maga abszurditásában is eléggé nyomasztó esemény egyetlen, valamennyire pozitív eleméről lett volna szó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.