4000 gyerek nem kap szociális ellátást, mert nincs érvényes lakcíme

társadalom
2016 október 25., 05:06
comments 68

Több, gyermekjoggal, lakhatási szegénységgel és szociális kérdésekkel foglalkozó szervezet, a Város Mindenkié, az Utcajogász és a Gyerekesély Közhasznú Egyesület írt közös petíciót Balog Zoltán humánminiszternek, hogy a kormány tegyen lépéseket a lakcím nélkül gyermekek ellátásának rendezése érdekében.

photo_camera Csokit oszt a Gyermekétkeztetési Alapítvány rászoruló gyerekeknek Miskolc városban. MTI Fotó: Vajda János

4000 gyereknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, és esik el emiatt a szociális ellátástól. Tovább 1500 kiskorúnak csak települési szintű lakcíme van, amivel pedig csak korlátozottan férhetnek hozzá az ellátáshoz.

Gyes, családi pótlék, gyermekvédelmi kedvezmény és intézményi gyermekétkeztetés csak azoknak a családoknak elérhető, akiknek van állandó lakcímük, és települési támogatások igényléséhez is szükséges bejelentett lakcím.

Az aláírók nem csak a jelenlegi helyzet megoldását, hanem koncepció megalkotását várják a kormánytól a rendszerhiba feloldására, mert sok gyerek eleve beleszületik ebbe a helyzetbe, például aki szívességi lakáshasználó vagy albérletben élő családba születik, a gyermekvédelmi intézményrendszer viszont nem korrigálja ezeket az eseteket.  

A petíció írói szerint alapvető lenne egy új lakáspolitikai koncepció kialakítása, mivel az országban egyébként több százezer üresen álló lakás van, de állapotuk felmérése még nem történt meg. A tavaly megszüntetett, államilag finanszírozott, normatív lakásfenntartási támogatás visszaállítását is szorgalmazzák. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.