Putyin főtanácsadójának jelentettek az ukrajnai lázadók

külföld
2016 október 26., 15:43
comments 187
Vlagyiszlav Szurkov 2012 februárjában, akkoriban éppen miniszterelnök-helyettes volt.
photo_camera Vlagyiszlav Szurkov 2012 februárjában, amikor az akkor éppen miniszterelnök Vlagyimir Putyin helyettese volt. Szurkov Putyin hatalomra kerülése óta bizalmi pozícióban van, az elnöki hivatalon belül ő felel Oroszország a szomszédos államokból kiszakított szakadár területekkel kapcsolatos politikájáért. Sergey Guneev/RIA Novosti

Nagyon úgy tűnik, hogy valóban feltörték Vlagyimir Putyin elnöki főtanácsadójának, a Kreml szürke eminenciásának tartott Vlagyiszlav Szurkov email-fiókját. A magát Cyber Juntának nevező ukrán hackercsoport hétfőn csak pár PDF-fájlt és screenshotot közölt, de kedden nyilvánosságra hozta azt a csaknem 1 Gb-s Outlook adatfájlt (.pst), ami alapján immár viszonylag nagy biztonsággal állítható, hogy

valódi információkat hoztak nyilvánosságra.

Az Altantic Council Digital Forensic Research Laboratory-jának (DFR) munkatársai a .pst-fájl tartalomelemzéséből arra jutottak, hogy a több ezer email valódi. "Screenshotokat, PDF-fájlokat könnyű hamisítani, egy teljes inboxot már nehezebb" - írják. A nyilvánosságra hozott adatcsomagban benne vannak az emailek header-információi is, amiket ugyan lehet egyesével hamisítani, de következetesen végighamisítani több ezer levelet aránytalanul nagy munkának tűnik.

Az inbox tartalmának elemzése is az eredetiségre utal. A hamisításra leginkább az utalhatna, ha a levelek java, vagy legalább jelentős hányada rendkívül érdekes információkat tartalmazna.

Most ilyenről nincs szó, töménytelen mennyiségű érdektelen levél között bújik meg pár érdekes.

A nyilvánosságra hozott emailek túlnyomó többsége hivatali apróságokból - találkozók, értekezletek időpontjai, meghívók, sajtószemlék - áll. Pont olyan, mint egy átlagember munkahelyi levelezése.

Ez azonban remek lehetőséget ad a hitelesítésre is. A DFR példaként egy 2014. július 23-i emailt említ, amiben Szurkovot meghívátk a Garage Kortárs Művészeti Múszeim "The New International" címá, július 31-i kiállítására, ami egy létező esemény volt.

A kiszivárogtatott leveleket tehát hitelesnek tekinthetjük, így máris érdekesebbé válik az a pár, ami

tényleg betekintést ad abba, mi mindennel foglalkozik az orosz elnök egyik legfőbb bizalmasa,

akit az Egyesült Államok és az EU is személyre szabott szankciókkal büntet az Oroszországgal szomszédos országok elleni orosz agresszióban játszott szerepe miatt.

Tényleg az oroszok kavarnak Ukrajnában

Szurkov rendszeresen levelezett az ún. Donyecki Népköztársaság, az egyik ukrajnai szakadár terület vezetőivel. Gyenisz Pusilin, a donyecki Népi Szovjet volt elnöke például 2014. június 14-i levelében a szakadár köztársaság területén elesettek listáját küldte el Szurkovnak. A listán többnyire helyiek és csecsenek szerepelnek, de egy névtelen katonánál az ukrán határhoz közeli Pszkovban állomásozó ejtőernyősök jelölését írták. Az ennyiből nem derül ki, hogy a katona aktív, vagy egykor az alakulatban szolgált, de az tény, hogy két hónappal később több aktív sorállományú ejtőernyőst is eltemettek Pskovban, és ők az ukrajnai harcokban veszthették életüket.

Két nappal később Pusilin a donyecki tájékoztatási minisztérium, illetve egy létrehozandó, 70-75 ezer példányban megjelentetni tervezett lap költségvetését is átküldte Szurkovnak.

Még érdekesebb az a levél, amit a donyecki szeparatisták fő anyagi támogatójának tartott Konsztantyin Maofejev Marshall Groupjától érkezett 2014. május 13-án. Ebben a Donyecki Népköztársaság tervezett kormánylistáját küldték át - azét a kormányét, amit három nappal később ténylegesen is kineveztek - és amelynek tagjait ezek szerint Malofejev és Szurkov nevezte ki vagy hagyta jóvá.

Még nem végeztek

A levelek között vannak ezeknél aktuálisabbak, jövőbeni terveket megfogalmazók is, amik ráadásul magyar szempontból is érdekesebbek:

ezek a Kárpátalja autonómiájával is foglalkoznak,

és az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU szerint egybevágnak azokkal a dokumentumokkal, amiket a kárpátaljai, orosz támogatással kiépült ruszin függetlenségi mozgalom csak "G Polgártársként" emlegetett, jelenleg Oroszországban tartózkodó vezetőjénél foglaltak le.

Ezek szerint 2016 novembere és 2017 márciusa között előrehozott választásokat kéne kikényszeríteni Ukrajnában, ahol a ruszin szeparatisták és más, orosz érdekkörhöz tartozó politikai csoportok parlamentbe juttatásával meg kéne teremteni a feltételeit annak, hogy a Donbasz reintegrációja az oroszok feltételei szerint történjen meg, garantálva ezzel az állandó orosz befolyást Ukrajnában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.