"Retek, proletár demagógia! Minden középosztálybeli tudna helikopterezni" - mondja a Békemenet szervezője

gazdaság
2016 október 26., 13:25
comments 470

Váratlan helyről érkezett a Fidesz-világ legerősebb Marie Antoinette-pillanatainak egyike. Nem valamelyik pufimellényes tenderarisztokrata, de nem is egy újgenerációs médiamogul, hanem egy régi motoros, a Demokrata-főszerkesztő, Békemenet-szervező Bencsik András dobta be ezt Rogán-ügyben:

"Van egy gazdag ember Kelet-Magyarországon, akinek borzasztó fontos, hogy a gyermeke esküvőjén jelen legyen minél több celeb, sőt egy miniszter is, ezért az utóbbiért helikoptert küld. Most mi az isten ebben akkora sztori?!

Miért kell ezt a retek, proletár demagógiát nyomni a Népszabadságban? Félmillió forint egy ilyen helikopter-bérlés, minden középosztálybéli ember ki tudná fizetni, ráadásul Rogánnak ingyen volt."

MTI Fotó: Varga György
photo_camera Bencsik András, a Demokrata fõszerkesztõje érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány kötcsei rendezvényére 2015.szeptember 5-én.
MTI Fotó: Varga György

Bencsik András, aki tavaly még maga is szóvá tette a párt körül megsokasodott lehetetlenül szűk zakókat, mostanra erre a véleményre jutott (ugyanabban az interjúban, ahol arról beszél, Habony Árpád gyógyította meg a nemzet lelkét a korona áthelyezésével a parlamentbe).

Néhány adat arról, hogy "minden középosztálybeli ember" dönthetne úgy, hogy félmillió forintot egy helikopterútra fordít.  

Nagy viták vannak arról a szociológiában, hogy mi számít magyar középosztálynak. Ezt most nem akarjuk eldönteni, ezért vegyük mondjuk a magyar jövedelem eloszlás 5. decilisét. Itt vannak azok a háztartások, akik a magyar jövedelemeloszlás közepénél helyezkednek el. A KSH adatai szerint egy ide tartozó háztartás egy tagjára évente 906 ezer forint nettó jövedelem jutott - vagyis havonta 75 ezer. (Ez nem azt jelenti, hogy átlagosan ennyit keresnek az átlagmagyarok, hanem hogy egy átlagos háztartás összes bevételéből átlagosan ennyi, azaz 75 ezer forint jut egy tagra.)

Ha Középék minden hónapban rendesen félreraknak egy nagy helikopterezésre, az havi 41 ezer forintot jelenet. Ahogy látjuk, ennyit tényleg félre tudnak tenni,

és még marad is megélhetésre (rezsire, élelmiszerre, dolgokra, amik nem helikopterrel kapcsolatosak) havi 34 ezer forint.

photo_camera A háztartásban rá jutó jövedelem alapján, KSH

Ha pedig egyben nézzük az éves jövedelmet,

a félmillió forint mellett az egész évre marad még bőséges 406 ezer 551 forint.

photo_camera Forintban kifejezve. Forrás: KSH

(A segítségért köszönet Kasnyik Mártonnak.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.