Hiába állítja Mészáros, hogy semmi köze a Népszabadság felvásárlójához, nem mond igazat

politika
2016 október 27., 07:34
comments 88

Mészáros Lőrinc a Borsnak adott interjújában tagadta, hogy bármi köze lenne a Népszabadság kiadóját, a Mediaworksöt felvásárló Opimus Grouphoz. A felcsúti polgármester azt mondta, hogy neki nincs egyetlen Opimus-részvénye sem, és a rengeteg üzletében megjelenő Csík Zoltán (minden híresztelés ellenére) nem visel pozíciókat az Opimus-csoportban.

Ezek azonban nem jó érvek, az első ugyanis nem jelent semmit, a második pedig simán hazugság.

6 pontban lehet bemutatni, hogy miért is kötődhet az Opimus Group Mészáros Lőrinchez.

  1. Az Opimus két fő tulajdonosa offshore-hátterű, egy nigériai és egy seychelles-szigeteki cégé a többség. Hogy mögöttük ki áll, azt Magyarországon elérhető legális eszközökkel minimum nehézkes, de inkább lehetetlen kideríteni. Mészáros tehát akár állhat is valamelyik ilyen cég mögött.
  2. Az Opimus egyik kisrészvényese a Scentrum Kft., ami teljes egészében Csík Zoltán tulajdona. Csík több Mészáros-féle üzletben is feltűnt, több esetben is Mészáros tulajdonszerzését előzte meg Csík megjelenése egy-egy vállalkozásban.
  3. Az Opimus médiavállalkozását, az Opimus Presst csak márciusban alapították, de azóta le is zavart egy 20 millió eurós, azaz több mint 6 milliárd forintos kötvénykibocsátást. Ennek során valaki vagy valakik 20 millió eurót juttattak a cégbe. De nem nyilvános, kik jegyezték le ezeket a kötvényeket. Akár is itt megjelenhetnek Mészáros-közeli nevek, vagy akár maga a polgármester. Igaz, a kötvénybirtoklás még nem feltétlenül jelent beleszólást a cég irányításába.
  4. Az Opimus egyik győri leányvállalatában, az Euro-Generálban vezető tisztséget visel Csík Zoltán. Ezt Mészáros a Borsnak egyszerűen letagadta.
  5. Csíkot egy alkalommal az Opimus igazgatóságába is javasolták, igaz, végül a közgyűlés nem szavazta meg ezt az indítványt.
  6. A Heti Válasz szerint az Opimus Nyrt. igazgatósági tagjai között ott ül az a Mátrai Gábor, aki 2013-ig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökhelyetteseként funkcionált, jelenleg pedig közös vagyonkezelő részvénytársaságot (Medio Vario Zrt.) működtet Mészáros Lőrinc két lányával, továbbá Csík Zoltánnal, illetve a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetőjével, Halmi Tamással.

(Heti Válasz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.